wargame.hu

2. vh-s német főtisztek

A második világháborús hadseregek tisztjei közül egyedül a német seregben volt szokás, hogy egyes parancsnokok teljesen egyedi, a szabályzattól jelentősen eltérő egyenruhát viseltek. A következő cikkben ezeknek a figuráknak a bemutatása olvasható.

ww2_nemet_fotisztek_dietl_runstedtA második világháborúval foglalkozó szettekben gyakran találni egy-egy tiszt figurát, de a régi Matchbox Africa Corps szettjének Rommelén kívül nem készítettek a gyártók egyértelműen beazonosítható személyt. Az első olyan szett, ami több híres német parancsnokot tartalmaz, az Odemars 2003-ban kiadott German Commanders szettje.
Az Odemars viszonylag gyenge minőségű figurái között ezek a jobbak közé sorolhatóak. Én sajnos annak idején még az első szériából vásároltam, ami sötétkék, enyhén átlátszó, puha műanyagból készült. Azóta ezek a figurák világosszürke és drapp színben is kaphatóak.

A gyártó gyakorlatilag az Osprey German Commanders of World War II című könyve alapján készítette el a figurákat, így én is e könyv képei szerint festettem ki őket.

Bár nem volt sok sorja a figurákon, mégis nehéz volt megtisztítani őket, a műanyag puhasága és borzasztó színe miatt. Egy-két tiszt sapkaellenzőjét le kellett vágnom, mert az öntés során eldeformálódtak. Ezek helyén rést vágtam a sapkákba, és egy-egy darab nagyon vékony műanyag lapocskát ragasztottam be a résekbe pillanatragasztóval. Száradás után a lapot a sapka ellenzőjének megfelelő méretűre vágtam. Ezek után lemostam a figurákat és a könyvben megadott színeknél egy kicsit világosabbal befestettem a kabátokat és a nadrágokat.
Száradás után nagyon híg fekete tussal átmostam a tiszteket úgy, hogy a ruha ráncaiba és a zsebek, hajtókák, gallérok vonalába folyjon csak a festék.
Ezután következett az arcok, kezek festése. Itt a testszínt híg barnával folyattam be, majd világos testszínnel szárazecseteltem az arc közepét.
A ruhákat külön nem szárazecseteltem, mert a fekete befolyatás után a kidomborodó részek elég világosak maradtak. Egyedül a fekete egyenruhás páncélos tiszteknél (Dietrich és Guderian) húztam sötétszürkével egy-egy csíkot a ruhák ráncaira.
A matt festéket igénylő részletek befestése után matt lakkal kentem át mindegyik figurát. Száradás után festettem fel az arany-, ezüst- illetve fémszínű vállapokat, gombokat, kitüntetéseket.

ww2_nemet_fotisztek_galland ww2_nemet_fotisztek_guderian_manstein ww2_nemet_fotisztek_guderian_manstein_dietl_runstedt2 ww2_nemet_fotisztek_hausser_schorner_heinrici ww2_nemet_fotisztek_hausser_schorner_heinrici2 ww2_nemet_fotisztek_kleist_model ww2_nemet_fotisztek_kleist_model2 ww2_nemet_fotisztek_rommel_dietrich

A kész figurákat 1,5×1,5 cm-es alapra ragasztottam, ahogyan azt korábban a Figurák talpalása című cikkben leírtam.

, ,