wargame.hu

56-os emlékcsata

2006. október 23-án ünnepelte Magyarország az 1956-ban kitört forradalom 50. évfordulóját. Mi az utcai harcokat megelevenítő csatával emlékeztünk az eseményre.

A csata a Red Poppy/White Feather módosított szabályai alapján zajlott. A szovjet csapatokat nem irányította játékos, azok lépéseit kockadobással döntöttük el a harci körülményeknek megfelelően. A felkelőket két csapatba osztva vezette két fiatal parancsnok, akiknek együttműködve kellett megvédeniük az utcát a végigvonuló szovjet páncélosokkal szemben.

1956_emlekcsata_13

A szovjet menetoszlop kissé elnyúlt, a páncélosok nagy hézaggal érkeztek be egymás után, jelentős számú gyalogsággal a közökben, akik azonban az ablakokból igen nagy szerencsével kilődöző forradalmárok ellen nem sokat tudtak tenni. Az egyik mellékutcából egy, a Magyar Néphadseregtől átállt páncélos és néhány gyalogos várt prédára lesve, és a szovjet páncélosparancsnokok figyelmetlenségét kihasználva a menetoszlop élén haladó két harckocsiról lelőtték a lánctalpat.

1956_emlekcsata_06

1956_emlekcsata_02
1956_emlekcsata_03

Ezután jó ideig ismét nem kaptak az utcába behatoló szovjet gyalogosok erősítést, az ablakból rájuk dobált molotov-koktélok pedig rendezetlenné tették az előrenyomulásukat. Amikor megjelent egy további páncélos, ezúttal egy JS3-as, a továbbhaladás érdekében kénytelen volt lelassítani, hogy kikerülje a korábban kilőtt tankokat. Ez végzetesnek bizonyult, ugyanis az egyik emeleti ablakból a toronyra dobtak egy benzinespalackot, mire a személyzet lélekszakadva mászott ki a hátsó búvónyíláson.

1956_emlekcsata_07

1956_emlekcsata_09

1956_emlekcsata_05

A szovjetek valószínűleg rádión kértek erősítést, mert hamarosan egy MIG15-ös vadászrepülő jelent meg az utca fölött, és alaposan megsorozta a magyar T-34-est. Emiatt aztán a tankot támogató gyalogság fedezéket keresett, és magára hagyta a páncélost, amely szerencséjének köszönhetően nem kapott komolyabb találatot.

1956_emlekcsata_11
1956_emlekcsata_12

Nem sokkal ezután beérkezett a menetoszlop vége is, amelyet az a kellemetlen meglepetés fogadott, hogy a felkelők elfoglalták az elhagyott JS3-ast, és a lövegét szembefordítva leadtak egy lövést az utcába érkező tankokra. A két tank közül az egyikkel, amelyik túl közel merészkedett a házfalhoz, egy molotov-koktél végzett, a személyzet ezt a tankot is fejvesztve hagyta el. A szovjet gyalogság eddigre már egy háztömbnyivel előrébb járt, és a forradalmárok ezt látva az utcára sereglettek, és körbevették a menetoszlopból megmaradt szovjeteket, akik megadták magukat a rájuk az erkélyekről és az ablakokból puskát szegező forradalmároknak.

1956_emlekcsata_10

, , ,