wargame.hu

A Hettita birodalom hadserege

Mika Waltari Szinuhe című történelmi regényében olvastam először a hettitákról. A könyv
főszereplője egy egyiptomi orvos, aki utazásai során bejárja a Hettita birodalmat is, részletes
betekintést engedve így, ennek az elfeledett népnek a világába.


Az egyiptomi Újbirodalom fénykora egybeesett a Hettita birodalom legnagyobb kiterjedésével ezért a két állam háborús konfliktusa elkerülhetetlen volt. A térség két szuperhatalmának harcai nagyszerű wargame téma. Mindkét birodalom hadserege sokféle nép katonáit olvasztotta magába, illetve szövetségesként a térség kisebb államait is a hadjáratokban való részvételre kényszerítette. Ezért színes, változatos seregeket állíthatunk hadrendbe a játékasztalon, felelevenítve az írott történelem legkorábbi csatáit, megismerve így a Biblia legendás népeit is.

Ez az időszak volt a szekérharcászat fénykora. A hettita hadsereg majdnem felét is a harci szekeres egységek adták. A kétkerekű harci szekerek egyik legkorábbi kifejlesztője és alkalmazója a Mitanni királyság volt. A könnyű, fordulékony kocsikat két ló húzta. A harci szekereken egy hajtó és egy íjász foglalt helyet. A hettiták lemásolták a mitanni harci kocsikat, de a szekerek keréktengelyét a kocsi súlypontjában helyezték el, ezért a szerkezete nehezebb és nagyobb lehetett, mint egy hátsó tengelyes kocsinál, így a hajtó mellett még két harcost tudott szállítani. A katonák közül az egyik harcolt, íj helyett általában szúrólándzsával és hajítódárdákkal, a másik pajzzsal hárította a lövéseket, szúrásokat.

A hettita gyalogság háromféle harcosból állt: íjász, könnyű- és nehézgyalogosokból. A
nehéz­gyalogság testét bronzlemezkékből készült pikkelyes páncél borította. Fejükön gyakran
bronzsisakot viseltek. Támadófegyverük a kard, sarló és a harci balta. Védekezésül bronzlemezekkel borított, vagy a közepén bronz dudorral erősített pajzsokat használtak. A könnyű gyalogság testét színes szövetből készült köpeny borította. A hosszú szúró lándzsás egységek mellett karddal, sarlóval és harci baltával felszerelt katonák is harcoltak, akik védekezésül könnyű pajzsokat használtak.

  

A korszak többi hadseregétől eltérően a hettiták nagyon kisszámú íjász egységgel rendelkeztek.

Miután a hettiták legyőzték és a birodalmukba olvasztották Mitanni királyságát, az Egyiptom elleni hadjáratokban a hettita sereg szerves részét képezték a királyság harci kocsi és gyalogos egységei.
A teljes hadsereget Caesar Miniatures figurákból készítettem el. 1:72-es méretarányban jelenleg csak a Caesar gyárt mitannikat és hettitákat. 3-3 dobozzal vásároltam a hettita és a mitanni harci szekér szettből. Mivel mindkét szettben a szekerek személyzetéhez szükséges mennyiségnél kétszer több figura található, ezért csak egy doboz Hettita gyalogsággal kellet kiegészítenem a készletemet.

A Caesar figuráinak megjelenése korhű, a részletek nagyon pontosak, szépen kidolgozottak, az
arányok élethűek, öntési hiba vagy sorja egyáltalán nincs a figurákon. A külön öntőkereten adott fegyverek különösen részletesek, jól illenek a figurák kezébe és változatossá teszik az amúgy is sokféle kis katonát.
Az egyetlen probléma talán csak az, hogy néhány figurapóz nem elég élethű. A pajzsot hordozó
kezeket mindegyik figura távol tartja a testétől, ami a harci helyzetben lévőknél nem tűnik
életszerűnek. Szerencsére a Caesar figurák műanyagja könnyen hajlítható és pillanatragasztóval
könnyen a megfelelő helyzetbe rögzíthető, ezért több gyalogosnál a kezeket a testekhez
ragasztottam.

A másik problémás figuracsoport az a két póz melyben a figurák lefelé ütnek. Egyik sem mutatna túl jól egy wargame seregben, ezért ezeket is átalakítottam úgy, hogy illeszkedjenek a többi rohamozó gyalogos katona mellé.
A festéshez Revell Acrylokat használtam, kivéve a bronz felületeket, amiket feketére alapozás után Revell Enamel arany festékkel szárazecseteltem.

, ,