wargame.hu

Angolszász sereg, VIII-XI. század

10_sz_angolszaszok_05
A hosszú, szőke és vörös loboncú szászok a rómaiak kivonulása után hajóztak át Angliába és telepedtek meg a mai Wales és Skócia területén. Innen tartották irányításuk alatt az egész szigetet 500 éven keresztül, a normandiai Vilmos herceg támadásáig.

(Hódító Vilmos 1066-ban Hastings mellett mért döntő csapást az angolszász seregekre. Erről a Hastings-dioráma című cikkünkben olvashat részletesebben.)

10_sz_angolszaszok_01

Az angolszászok fegyverzete és hadszervezete 300 év alatt szinte semmit sem változott, nagyban hasonlított az északi viking harcosokéra. A sereg nagyobbik felét a 16 és 60 év közötti hadköteles férfilakosságból kiállított milícia – a fyrd-ek – alkotta. Fegyverzetük hosszú dárdából és kerek fapajzsból állt, fémsisakot vagy láncinget csak ritkán viseltek.
Ezek mellett harcoltak a király zsoldos testőrségét is adó, jól képzett katonák, a huscarlok. Ők leggyakrabban kétkezes csatabárddal vagy nehéz lándzsával harcoltak, védőfelszerelésük láncing és gyakran fémsisak volt. A huscarlok később olyan hírnévre tettek szert, hogy a normann hódítás után még Bizánc is alkalmazta őket.

10_sz_angolszaszok_06

A szászok harceljárása nagyon egyszerű volt, különösebb kiképzést nem igényelt a harcosok számára. Ókori falanxhoz hasonlóan, pajzsaikat szorosan összetéve, dárdáikat előre szegezve nyomultak lassan az ellenség felé, majd megfelelő távolságból rájuk rontottak. A taktika sokáig jól működött, a nagy, sűrű tömegben rohamozó szász seregnek általában sikerült gyorsan lehengerelnie az ellenfeleit.
A nagyszámú mozgékony lovas egységgel és íjász csapattal felszerelt, erős védőfegyverzetű normann lovagok ellen azonban ez a taktika már nem bizonyult elegendőnek és így a szászok királysága elbukott.

A figurák

Legelőszőr a Revell gyártott ilyen katonákat, de ezek – ahogy az összehasonlító képen látható – nagyon vékonydongájú, túl kis fejűre sikerült figurák.Ezek helyett a Strelets-R sokféle pózú, karakteres figuráit és az Emhar szinte tökéletes anatómiájú és nagyon precízen kidolgozott szász harcosait ajánlom.
Az Emhar szintén kiváló minőségű viking szettjéből is válogathatunk néhány figurát angolszász harcosnak. Ezekről a viking seregről szóló cikkünkben találhatók képek és részletesebb leírás.
Fémből a Tumbling Dice nevű brit gyártó készít 1:72-ben angolszász figurákat.

Mindegyik szettben érdemes kicserélni a dárdákat. Én erre a célra acél huzalokat használtam. A figurákat egyesével alapoztam, a dárdás harcosokat 1,5×2, a többit 2×2 cm-s alapra ragasztva.

A mellékelt képeken a készülő angolszász seregem néhány katonája látható, 1:72-es figura szetekből. Egy teljes, 2500 figurából álló angolszász sereg látható a Hastings-dioráma című cikkünk képein.

10_sz_angolszaszok_02 10_sz_angolszaszok_04 10_sz_angolszaszok_07 10_sz_angolszaszok_08 10_sz_angolszaszok_09 10_sz_angolszaszok_10 10_sz_angolszaszok_11 10_sz_angolszaszok_12 10_sz_angolszaszok_13 10_sz_angolszaszok_19

Felhasznált szettek

Emhar 7206 – Saxon Warriors
Emhar 7205 – Vikings
Strelets 016 – Anglo-Saxons
Strelets M003 – Anglo-Saxons Mini box
Revell 02551 – Anglo-Saxons

, ,