wargame.hu

Árpád-kori székely lovasság

A X-XIII. század között, az Árpád-házi hadseregek könnyűlovasságának legütőképesebb részét székelyek, besenyők és kunok alkották. Ezek a határőrzéssel megbízott, és ezért különleges jogokat élvező népcsoportok – ellentétben a letelepedett életmódot folytató többséggel – gyakorlott katonák voltak, és mivel folyamatos érintkezésben álltak a sztyeppei népekkel, sokáig megőrizték a nomádokra jellemző harcmodort, vagyis az ellenség sorainak távolharccal történő megbontását, színlelt visszavonulást, bekerítést majd üldözést.

10_sz_szekely_lovassag_15

Fő fegyverük továbbra is az íj maradt, de a közelharc fegyvereivel is rendelkeztek. A mozgékonyságuk megőrzése miatt bőrvértet hordtak, ritkán fém sisakkal, fémlemezekkel kiegészítve, de legfontosabb védelmezőjuk a gyorsaságuk volt. Előkelőik láncinget is viselhettek, lovaikat pedig, ha kellett, bőrből készült fej- és szügyvértekkel védték.

A mellékelt képeken Alex Gussev műgyanta figurái láthatók kifestve. Az íjakat, dárdákat acélhuzalból készítettem, a hiányzó kantárszárakat papírból. A nyíl- és íjtegezek, pajzsok, és egyéb fegyverek szintén saját készítésűek illetve a Zvezda és Italeri mongol figuráiról valók. Alex figurái kiváló minőségűek. Sorjának vagy az öntési vonalnak nyoma sincs rajtuk. Az elképesztően finom részletek festése nem könnyű, de az eredmény elégtételt jelent a ráfordított időért.

10_sz_szekely_lovassag_01 10_sz_szekely_lovassag_02 10_sz_szekely_lovassag_03 10_sz_szekely_lovassag_04 10_sz_szekely_lovassag_05 10_sz_szekely_lovassag_06 10_sz_szekely_lovassag_07 10_sz_szekely_lovassag_08 10_sz_szekely_lovassag_09 10_sz_szekely_lovassag_10 10_sz_szekely_lovassag_11 10_sz_szekely_lovassag_12

A legnagyobb kihívást a keményített bőrpáncél látványának visszaadása jelentette. Ezt úgy értem el, hogy először feketére festettem a bőr részeket, majd sárgás világosbarnával kihúztam a nagyobb felületeket, szárazecseteltem a pikkelyes részeket, majd a Citadell Flesh Wash-al átmostam az egészet. Ezt leszámítva csak Revell akril festéket használtam. A kész figurákat selyemfényű lakkal fújtam le, és ezután újrafestettem a fémszínű részeket. Ezeket a figurákat a dán Valdemar hozza forgalomba, tőlük lehet közvetlenül megrendelni.

, ,