wargame.hu

Bersaglieri – olasz könnyűgyalogság a sivatagban

A bersaglieriket La Mamora tábornok alapította a piemonti hadsereg részeként az 1830-as években. Később, az olasz egyesítés során váltak az olasz királyi hadsereg részévé.A szó eredeti jelentése mesterlövész. A bersaglierik mozgékony könnyűgyalogosok, akiket külsőleg a széles, kakastollal díszített fövegük mellett a futólépésben tett menet különböztet meg más alakulatoktól. Különösen látványos a bersaglieri zenekarok menete, aki már látott ilyent, soha nem feledi az egyszerre trappolva futó zenekart, függőlegesen az égbe fúvó trombitáikkal. Lenyűgöző látványt nyújtanak! A kakastollat pedig a mai napig a rohamsisak mellé is feltűzik.

De nem csak parádézni és zenélni tudtak, ahogy azt néha kissé elfogultan gondoljukaz olaszokról. A második világháborúban híresek voltak, olyannyira, hogy „Észak-Afrikábanaz olasz Bersaglierik a német katona elismerését vívták ki.” – ismerte el maga Erwin Rommel, az Afrika Korps híres és kiváló parancsnoka is. A bersaglierik tízparancsolata mutatja meg minőségi követelményeket támasztó kiképzésüket:

  1. Engedelmesség
  2. Tisztelet
  3. Fegyvered tökéletes ismerete
  4. Kemény kiképzés
  5. Sokféle nehéz fizikai gyakorlat
  6. Bajtársiasság
  7. Család szeretete
  8. Az államfő tisztelete
  9. A haza tisztelete
  10. Magabiztosság egészen az önteltség határáig

A bersaglierik a II. világháborúban harcoltak Dél-Franciaországban és Görögországban is 1940-ben. Aztán jött Afrika. Elsőnek a 10. Bersaglieri ezred érkezett 1941 elején Líbiába. Később a keleti fronton is bevetették őket.

Az afrikai hadszíntér remek wargame-es téma, mert viszonylag nagyobb mennyiségűharceszközhöz kevesebb gyalogost szükséges festeni. Ez a „kötelező” estébe nyúló festés hosszát csökkenti a másnapi csatára hajrázó wargame játékos számára. Legalábbis nekem mindig az utolsó század kifestése az, ami leizzaszt és azt a kérdést meríti fel bennem: vajon minek sorjázom-vakarom ilyen későn este ezeket a figurákat, amikor nem is viszketnek? Persze a vége, a szép hadrendbe alapozott sereg aztán mindig meghálálja a munkát, örömmel lehet legeltetni szemeinket rajta, ahogy most tehetjük a Takács Krisztián festette bersaglierikkel.

ww2_italian_bers_mg_01 ww2_italian_bers_anti-tank_teams_01ww2_italian_bers_platoon_02ww2_italian_bers_gun_01

Nem meglepő tehát, ha a Flames of War 15mm-es játékához is ott az étlapon abersaglieri. Mégpedig a legszebb és legtipikusabb: az afrikai harcokhoz öltözött, sivatagira festett bersaglieri. Nagyon jópofa szettekben kapható az említett játékrendszerhez a sereg. Láthatjuk, amint kis modulokból, parancsnoki, tűztámogató csoportokból, gyalogos rajokból felépülnek a szakaszok, századok. A képek nem csak azt mutatják meg, milyen szépen lehet életre kelteni a figurákat még ebben a viszonylag parányi méretben is jó festéssel és árnyékolás technikával. A szép alapozás nagyon sokat emel az egészen, és önálló kis diorámák szerveződnek harccsoportokká, ami nagyon nagy kedvet ad a játékhoz. Azt is láthatjuk – a valósághoz hűen -, hogy az olaszok is sokféle fegyvert, járművet használtak a rendszeresítetten felül, főleg zsákmányból. Ennek a változatosságnak a lehetősége még inkább izgalmassá teheti a játékot.

ww2_italian_bersaglieri_motors_20 ww2_italian_bersaglieri_motors_19 ww2_italian_bersaglieri_motors_18 ww2_italian_bersaglieri_motors_17 ww2_italian_bersaglieri_motors_16 ww2_italian_bersaglieri_motors_15 ww2_italian_bersaglieri_motors_14 ww2_italian_bersaglieri_motors_13 ww2_italian_bersaglieri_motors_12 ww2_italian_bersaglieri_motors_11 ww2_italian_bersaglieri_motors_04 ww2_italian_bersaglieri_motors_03 ww2_italian_bersaglieri_motors_02 ww2_italian_bersaglieri_motors_01 ww2_italian_bersaglieri_09 ww2_italian_bersaglieri_05 ww2_italian_bersaglieri_03 ww2_italian_bersaglieri_02

ww2_italian_bers_observer
ww2_italian_bers_mortars_05 ww2_italian_bers_mortars_01
ww2_italian_bers_gun_06
ww2_italian_bers_gun_05 ww2_italian_bers_gun_02
ww2_italian_bers_com_06
ww2_italian_bers_com_05 ww2_italian_bers_com_04 ww2_italian_bers_com_03 ww2_italian_bers_casuality_01 ww2_italian_bers_anti-tank_teams_05 ww2_italian_bers_anti-tank_teams_03

Becsületemre mondom, még egy pizza is jobban esik egy ilyen sereg mellett!

, , ,