wargame.hu

De miért pont a poroszok? – Napóleon-kori porosz sereg

A kérdést azért kell feltenni, mert köztudott, hogy meggyőződéses bonapartista vagyok. A dolog amúgy is pikáns, mivel az öreg Blücher volt az egyetlen, aki elhatározta, ha elfogja Napoleont, felakasztatja. Valószínüleg a rengeteg pálinka és fokhagyma zavarta meg az elméjét, amit folyamatosan fogyasztott.

napoleon_prussian_31_infantristAz igazság az, hogy egy csöppet későn ébredtem: mire elhatároztam, hogy 28mm-es napoleoni sereg nélkül nem tudok létezni már csak a poroszok maradtak. Kis keresgélés után ráakadtam a Calpe Miniatures oldalára és rögtön el is dőlt a kérdés: tehát a poroszok.

Peter Fitzgerald (Calpe) csak poroszokat készít elképesztő részletességgel (a pletyka szerint a Front Rank azért nem csinál poroszokat, mert nem tudna konkurálni). Mivel minden csapatfajtát kiad (mármint a Calpe), elég sok katonát kellett vennem: dragonyosokat, huszárokat, ulánusokat a lovasságból, muskétásokat, vadászokat, landwehr egységet, valamint a Lützow Freikorps feketekabátosait a gyalogságból, ezen kívül gyalogos- és lovastüzérséget meg egy kisebb vezérkart.

A figurák nagyon szépen faragottak, így aztán gyorsan is lehet őket festeni. Fehér alapozás után akril festékkel viszem fel az alapszíneket (Life color, Citadel), majd egy kis tintás bemosás után olajfestékkel szárazecsetelem.

Forradalmi változást hozott a színezett mattlakk alkalmazása a testszínek árnyékolásában (egy angol barátom adta a tippet). Viszonylag hamar elkészültem a porosz sereggel és azóta sok csatában vettek részt. A probléma az, hogy nem nagyon tudnak győzni, de sebaj, eljön még Lipcse és Waterloo ideje.

napoleon_prussian_01_infantry napoleon_prussian_28_artillery napoleon_prussian_27_artillery napoleon_prussian_26_artillery napoleon_prussian_25_standards napoleon_prussian_24_british_observer napoleon_prussian_23_staff napoleon_prussian_22_staff napoleon_prussian_21_staff napoleon_prussian_20_staff napoleon_prussian_19_staff napoleon_prussian_18_cavalry napoleon_prussian_17_cavalry napoleon_prussian_16_cavalry napoleon_prussian_15_jaeger napoleon_prussian_14_jaeger napoleon_prussian_13_jaeger napoleon_prussian_12_infantry napoleon_prussian_11_infantry napoleon_prussian_10_infantry napoleon_prussian_09_infantry napoleon_prussian_08_infantry napoleon_prussian_07_infantry napoleon_prussian_06_infantry napoleon_prussian_05_infantry napoleon_prussian_04_infantry napoleon_prussian_03_infantry napoleon_prussian_02_infantry

, , ,