wargame.hu

Török deli lovasság

Ki ne halott volna már deli vitézekről? Gyakran használjuk ezt a kifejezést, de talán kevesen tudják, hogy kik is voltak a delik valójában.

Az oszmán török hadseregben a XV. század közepéről találhatunk először említést a deli lovasságról, mint a birodalom balkáni határait védő lovas csapatokról. A deli lovasságok irreguláris, könnyűlovasokból szervezett egységek voltak. A török „deli” szó őrült, ijesztőt jelent. Fő feladatuk békeidőben rajtaütések végrehajtása, hadjáratokban pedig zavarkeltés az ellenség soraiban. Nevükhöz és feladatukhoz igazodott megjelenésük, egyedi öltözetük is. A korabeli metszeteken szinte mindig nagyméretű, madárszárnyat imitáló fej, hát és pajzsdíszekkel ábrázolják őket. Fegyverzetük – a huszárokéhoz hasonlóan – kopjából, hegyestőrből, fokosból, szablyából és különböző formájú tárcsapajzsokból állt. Nagy valószínűséggel a lengyel szárnyas huszárok szárnyait is a deli lovasság megjelenése ihlette.

Az Orion 1:72-es Turkish Deli Cavalry szettje hívta fel először a figyelmemet erre a lovas egységre. Úgy döntöttem, hogy feltétlenül ki kell egészítenem a török seregemet ezzel a látványos lovas csapattal. Az Orion figurái nagyon jó minőségűek, szépek, élethűek, de a fellelhető ábrázolásokhoz képest nekem kicsit visszafogottnak tűntek a tolldíszek. Áttekintettem a korábbi figura szettjeimet és arra jutottam, hogy a Zvezda Turkish Cavalry és Zaporozhian Cossacks figuráival keverve egy 20 fős, változatos lovas egységet alakíthatok ki. A szárnyakat az Orion Polish Winged Hussars szettjének fölös darabjaiból adtam hozzájuk.

Az alábbi képeken a kifestett, kész figurák láthatók:

, ,