wargame.hu

Első világháborús német dargonyosok

A Strelets pár éve kezdte el kiadni az első világháborús lovassági szetjeit, aminek keretében főként német és orosz lovascsapatokat jelenít meg, mivel a keleti front volt inkább a lovasságot is felvonultató csaták színhelye. A cikkünkben megnézzük a német dragonyosokat, és mutatunk festett figurákat.

ww1_nemet_dragonyos_15
ww1_nemet_dragonyos_14

ww1_nemet_dragonyos_01

ww1_nemet_dragonyos_17_tunika A figurák a Model 1915/16 Bluse tunikát hordják, amit 1915 szeptemberében vezettek be minden fegyvernemnél, így a lovasságnál is.
Az egyenruha színe szürke, és hiányzik mindenféle sujtás és zsinór a ruháról. A képen egy gyalogsági egyenruha látható, az övbe tűzött buzogánnyal és kézigránáttal.

ww1_nemet_dragonyos_16_vallapAz egyetlen elem, ami színes maradt, a vállap, ami viszont szabványos színeket kapott fegyvernemtől függően. A dragonyosok vállapja búzavirágkék, a sujtás a szélén és az ezred száma pedig az ezredek színét viseli.

A lovasok az 1916/17 mintájú „Stahlhelm”-et, azaz acélsisakot hordják; egyedül a tiszten látható pickelhaube, ez is védőhuzatban. A sisak gyári színe zöldesbarna, a terepmintát ki-ki saját ízlése szerint festette föl az e célra kiadott festékekkel. A képeken látható figurák az egyszínű sisakot viselik.
1889 óta a teljes német lovasságot – így a dragonyosokat is – egységesen felszerelték 3m hosszú lándzsákkal is. A figurákhoz eredetileg adott, elgörbülésre hajlamos lándzsákat vékony acéldrótból készültek helyettesítik.

Forrás: www.kaisersbunker.com

ww1_nemet_dragonyos_02 ww1_nemet_dragonyos_03 ww1_nemet_dragonyos_04 ww1_nemet_dragonyos_05 ww1_nemet_dragonyos_06 ww1_nemet_dragonyos_07 ww1_nemet_dragonyos_08 ww1_nemet_dragonyos_09 ww1_nemet_dragonyos_10 ww1_nemet_dragonyos_11 ww1_nemet_dragonyos_12 ww1_nemet_dragonyos_13

, , ,