wargame.hu

Első világháborús orosz cári hadsereg

A „Nagy Háború” eszközeinek, katonáinak makettjeire nagyon ritkán bukkanunk rá, hiszen a nagy makettgyártók – egy-egy régi szettet kivéve – szinte teljesen érintetlenül hagyják a témát. Viszonylag könnyen beszerezhető, elfogadható árú tankokat és tüzérséget csak az EMHAR készít. Egy-egy német, angol, francia gyalogos szettet csinált még a Revell és az Airfix, de a keleti hadszíntérhez sokáig nem találhattunk semmi használhatót, a méregdrága fémfigurákon kívül.

Ez a helyzet az elmúlt években megváltozott, ugyanis a HäT elindította az első világháborús sorozatát, amit mindjárt a leginkább hiányzó osztrák-magyar és orosz gyalogsággal nyitott meg. Ezt követte a török, ausztrál gyalogság és az előbbieket is kiegészítő, nehézfegyverzetű és tüzérségi szettek. Bár a HäT figurák minősége nagyon változó, ez a sorozata szép, használható pózú katonákat tartalmaz. A biztatóan növekvő kínálat indította el a fantáziámat, Horváth Lajos bajtársammal együtt, hogy I. világháborús seregek építésébe fogjunk.

Elsőként a már elkészült orosz cári hadseregemet mutatom be. Ez a keleti hadszíntér alap-hadseregének tekinthető, ugyanis az osztrák-magyar és német seregek mellett a török hadsereg ellen is játszhatunk vele, vagy akár az orosz polgárháború és a szovjet-lengyel háború csatáihoz is használhatók ezek a katonák.

Egy zászlóaljnyi reguláris gyalogságot készítettem. Ez négy századból áll, századonként 8 katona + 2 tiszt. A zászlóaljhoz tartozik még egy géppuska, kezelőszemélyzettel és tiszttel.

wwi_orosz_sereg_14_orosz_gyalogos

wwi_orosz_sereg_15_orosz_gyalogos

wwi_orosz_sereg_08_orosz_nehezfegyver

A gyalogságot még egy századnyi lóról szállt kozákkal növeltem meg.

wwi_orosz_sereg_04_kozak_gyalogos

wwi_orosz_sereg_03_kozak_gyalogos

A tüzérség két lövegből és két aknavetőből áll, a hozzátartozó személyzettel.

wwi_orosz_sereg_13_orosz_tuzerseg
A háború kezdeti szakaszában még nagyszámú lovasságot is bevetettek a harcoló felek, ezért elsőnek kifestettem két századnyi kozák lovast (4-4 katona + 2 tiszt). Ezek közül az egyik csak dzsidásokból áll. Később további, témába vágó szettek megjelenésével elkészült a doni kozák lovasságom nyári, majd téli egyenruhában.

wwi_orosz_sereg_02_kozak_lovas

wwi_orosz_sereg_01_kozak_tiszt

Páncélozott járműként az LW Russo-Balt páncélautója szolgál, amit egészen 1922-ig használt még a szovjet hadsereg is. Ezen makett beszerzésénél, csak az összerakása volt nehezebb, ezért csak azoknak ajánlom akiknek van türelme sokat farigcsálni és tömíteni.

wwi_orosz_sereg_12_orosz_pancelauto

A sereg agya a törzskar, ami két tábornokból és egy rádiósból áll.

wwi_orosz_sereg_10_orosz_had1

A katonákat egyenként alapoztam a Figurák talpalása című cikkben leírt száradó-gyurmás módszerrel. A gyalogosok 1,5×1,5 cm-es, a lovasok 1,5×3,5 cm-es méretű alapokra kerültek. Minden figurát a Modell Master Italian Dark Brown színnel alapoztam, majd különböző árnyalatú világos zölddel szárazecseteltem.

A sereghez felhasznált szettek:
HäT 8061 – WWI Russian Infantry
HäT 8080 – WWI Russian Heavy Weapon set
HäT 8006 – Napoleonic Cossak Cavalry – mint dzsidások
Strelets 026 – Crimean War Terek Cossaks
Strelets 027- Crimean Russian Cossak Infantry and Sailors
Strelets 083 – Don Cossacks in summer dress
Strelets 059 – Don Cossacks in winter uniform
Nexus ATL09/9009 – Russian Revolution – két löveg, két fő személyzet és a tisztek
LW 52 – Russo-Balt M Armoured Car

, ,