wargame.hu

Flames Of War a keleti fronton ’43 őszén

1943 ősszén Ukrajnában, a déli front északi részén a szovjet hadsereg támadása teljesen kifulladt. Páncélos egységekeik felmorzsolódtak, újakat még nem tudtak felvonultatni. A gyalogság és tüzérség bevette magát a Szjan folyó keleti partján, Kamianka falucskába.

fow_1943_keleti_front_01

A németek azonnal ellentámadásra kívánták felhasználni az oroszok megtorpanását. Sebtében összevontak egy kicsi, de erős páncélos csapatot és a körzetet védő gyalogságot a Steiner ezredes vezette ejtőernyős alakulattal erősítették meg. A hirtelen, kapkodva felállított támadó ékhez jelentősebb tüzérséget nem tudtak átcsoportosítani. Azonban tisztában voltak azzal, hogy a szovjet páncélos utánpótlás bármikor megjelenhet, ezért egy jól megerősített helyen, a folyó melletti erdőn túl, felállítottak Flak-okból egy üteget. Az áttörési pontot a falutól északra lévő nyílt mezőn határozták meg. A gyalogság jelentős részét, azzal szemben vonták össze.

fow_1943_keleti_front_03

A szovjetek tudomást szereztek a német csapatösszevonásról ezért tüzérségükkel folyamatosan tűz alatt tartották a túlparton gyülekező ellenséget.A németek nem késlekedhettek tovább. A páncélosok beérkezése utáni napon, kora hajnalban, kihasználva a folyó felett gomolygó köd takarását, megindították a támadást. Az erdőből egy századnyi Stug, egy Tigris tank fedezésében tört előre, közvetlen a falu főterén álló templom felé. Céljuk az orosz tüzérségi megfigyelő megsemmisítése.

fow_1943_keleti_front_04

Ezzel egy időben megindult a gyalogság is, azonban a folyamatos szovjet zárótűzben csak lassan haladhattak előre.

A oroszok szerencséjére pont a német páncélosok közelében állomásozott egy lángszórós egység, aminek sikerült megsemmisítenie illetve harcképtelenné tenni a német rohamlövegeket.

fow_1943_keleti_front_05

Eközben a német gyalogság elvesztette járműveinek jelentős részét, így az előnyomulásuk a folyó partján megakadt, és az oroszok elkezdték felmorzsolni őket.

fow_1943_keleti_front_06

Egyedül Steiner ejtőernyőseinek sikerült átjutnia a folyón és betörni a faluba. Bár a németek a Flakokat is előre hozták az erdő fedezékéből, felállítani már nem volt értelme, a támadásuk összeomlott. Steiner magát és embereit feláldozva, megszerzett állásait védve, magára vonta az oroszok tüzét, így a megmaradt német egységek rendezetten visszavonulhattak hajnali állásaikba..

fow_1943_keleti_front_Steiner

A harc közben készült nagyobb felbontású légifelvételek alább láthatók.

fow_1943_keleti_front_nagy_08 fow_1943_keleti_front_nagy_09 fow_1943_keleti_front_nagy_10 fow_1943_keleti_front_nagy_11 fow_1943_keleti_front_nagy_12 fow_1943_keleti_front_nagy_13 fow_1943_keleti_front_nagy_14 fow_1943_keleti_front_nagy_15

, ,