wargame.hu

Francia lovasság a napóleoni háborúk korából

A 28mm-es francia seregemhez szükséges figurákat a Perry Miniatures-től szereztem be. Régebben csak fémfigurákat, újabban fröccsöntött műanyag figurákat is készítenek.

A sokféle napóleoni szabály közül az utóbbi időben a Foundry „Napoleon” szabálya szerint játszottunk többször is. A szabály alapján a gyalogos egységek 24, a nehézlovasok 16, a könnyűlovasok pedig 12 figurából állnak. Ezt egészíti ki a tüzérség és a parancsnokok. Az alábbiakban a francia seregem lovasságát mutatom be.

A francia lovasezredek 4 svadronból álltak, azon belül 2-2 századból. Egy ezred 300-500 lovast számlált. Mindegyik ezredben volt egy elit század, amelynek tagjai katonák kucsmát viselnek sisak ill. csákó helyett. A francia seregem nehézlovassága dragonyosokból és vértesekből áll, a könnyűlovasságom pedig huszárokból és lovas vadászokból.

A dragonyosok gyakran mint „gyors reagálású erő”, vágtattak a csatatér egy bizonyos pontjára, hogy lóról szállva gyalogosan harcoljanak. A dragonyosaim (zöld kabát, piros mellrész) a 7. ezred lovasai. Ennek az ezrednek magyar vonatkozása is van, ugyanis részt vettek az 1809-es győri csatában.

napoleon_francia_lovassag_01 napoleon_francia_lovassag_02 napoleon_francia_lovassag_03napoleon_francia_lovassag_04 napoleon_francia_lovassag_05 napoleon_francia_lovassag_06

A huszárok a 4. (piros mente) és az 5. (fehér mente) ezredek katonái. A huszárok feladata, mint a könnyűlovasság é általában, a felderítés, az utánpótlási vonalak zavarása és az üldözés volt.

napoleon_francia_lovassag_07 napoleon_francia_lovassag_08 napoleon_francia_lovassag_09 napoleon_francia_lovassag_10

Az utolsó fotókon a 7. ezred vértesei, a carabinierik illetve lovas vadászok láthatók.

napoleon_francia_lovassag_11 napoleon_francia_lovassag_12 napoleon_francia_lovassag_13 napoleon_francia_lovassag_14

A francia gyalogságról a Francia gyalogság a napóleoni háborúk korából című cikkünkben olvasható egy rövid ismertető, a felsorakoztatott teljes seregről pedig a La Grande Armée cimű galériában láthatók képek.

, , ,