wargame.hu

Hírek a Ceglédi csatáról

2014 karácsonya után reppent fel a hír Budán, hogy Ottinger lovas dandárával megszállta Ceglédet. Albertirsáról vár vasúton egy teljes üteget és egy zászlóalj vadászt erősítésnek.

Cegledi_csata_ 01

Biztosítania kell a vasútvonalat és Ceglédet.

Cegledi_csata_ 03

Cegledi_csata_ 08

A Honvédelmi Bizottmány azonnal határozott és futárral küldte a parancsot az illetékes parancsnoknak- Persze lóháton, mert ezek a vas-úton járó kordék ki tudja mennyire megbízhatók egy jó paripához képest. A parancs egyértelmű volt: 2 magyar dandárnak kell a császárikat kiverni Ceglédről és meg kell akadályozni az erősítés beérkezését.

Cegledi_csata_ 04

Cegledi_csata_ 05

A lengyel és olasz légió a parancs kézhezvételét követően rögvest megindult Cegléd bevételére, de mire odaértek a téli úttalan utakon menetelve, és szabály ismeret híján hol erdőbe be, hol onnan ki kerekedve, addigra (kellő mozdony modell hiányában némi műkedvelő hangutánzással csapott) nagy pöfékeléssel beérkezett a szerelvény az osztrák erősítéssel. Szépen ki is vagoníroztak, csak a Ceglédi molnár kutyája ugatta serényen őket, ami láthatólag nem okozott nagy zavart soraikban.

Cegledi_csata_ 10

Cegledi_csata_ 20

Cegledi_csata_ 21

Cegledi_csata_ 07

Sajnos. Lengyel és olasz bajtársaink ezt követő megújuló támadásai a hősiesség ethoszát és a szabály ismeretének fontosságát egyszerre tárja elénk. Mert ha a felek ismerték volna a szabály vonatkozó részleteit, talán másképp alakul a történelem. De így a vasparipán érkezettek kemény közelharcban felmorzsolták a magyar szabadság hős külföldi híveit, a ceglédi vasutállomás épületei között – ahol a szabály alapján nem is vezethetett volna tüzet a császári tüzérség, feltéve, hogy egy városban, házak közt nincsen igazi kilövése az ágyuknak.

Cegledi_csata_ 12

Miközben hullottak a cinhősök, egy svadron osztrák dragonyos megkerülte a ceglédi kiserdőt, visszaszorította a bátor de kis számú Kress lovas, majd oldalba kapta a honfiúi hévtől hajtott magyar 32-eseket.

Cegledi_csata_ 14

Ráadásul az albertirsai úton álló vértes ezred kiváló kockadobásokkal megfutamította a Császár- majd az újonc Honvéd huszárokat és foglyul ejtették magát Vécsey tábornokot is.

Cegledi_csata_ 13

Ez a játékot szemlélő több wargame kedvelőben is komoly érzelmeket váltott ki és a császári oldalt igazgató barátunk keményen fel lett szólítva a hadijog betartására. NO MORE ARAD!

Cegledi_csata_ 15

Hát így, végül, ha nem is a magyar sereg, hanem a hatlapú kocka hibájából, de a magyar támadás összeomlott, Cegléd és a vasútvonal is a császáriak kezén maradt. Innen szép ismét győzelemre vinni a Szabadságharc ügyét – rajta, a Honvéd Miniatures 15mm-es figurái egyre profibbak, a szabály pedig nem is rossz, csak olvasni kell!

, ,