wargame.hu

I. vh-s brit sereg

Őfelsége, Nagy–Britannia királyának alattvalói abban a szilárd meggyőződésben léptek hadba az első világháborúban, hogy szegény kis Belgiumot védik meg a csúf németektől. „Anglia” hadai, mint oly sok más háborúban is, a gyarmati, indiai és egyéb katonákból, a skótokból, az írekből és welsziekből álltak. Persze azért voltak köztük angolok is. Egy ínyenc wargamesnek ez a sokszínűség éppen kapóra jön. Hiszen a skót, indiai és más figurák festése izgalmasabb kihívás, és a gyűjtői polcon is jobban mutatnak, mint a közönséges „angolok”. Ezért aztán természetes, hogy első világháborús brit seregemet egy indiai ezred festésével kezdtem.

ww1_brit_13_infantry

ww1_brit_12_infantry

ww1_brit_11_infantry

A HäT 1/72-ben nagyon szép figurákat ad ki az első világháború korszakából. Indiai gyalogsága is igen kedvcsináló. A műanyag nem makacskodik, amolyan közepesen puha, jól festhető. A figurák jól kidolgozottak, kevés sorjával. Ami mégis akad rajta, azt parafa dugóba szúrt, felhevített gombostűvel szoktam elegyengetni, ha egyáltalán figyelemre méltatom. Ugyanis egy doboz katona kifestésekor a tömeges hatás a lényeg, a játékot nem kell egyedi mesterművekkel vívni. Lehet, de nem mindig fűlik hozzá a fogam, néha jó, ha egy-egy sorja emlékeztet: ez csak játék!

No, akkor hát a sorja ügyeket követően a festés. Alapozni feketével szoktam, a különböző színek felvitelekor azok között hajszálnyit meghagyok, így jobban elhatárolódnak, kissé rajzfilmfigura jellegűvé téve a művet. Most azonban, a nagy darabszám és kis méret miatt, ehelyett a brit kekivel alapoztam, amely egyben a ruha színe is (a gyarmatokon kezdték el ezt a porszínt használni a századforduló előtt, és aztán a keki befutotta diadalútját, hamarosan a fél világ ebbe öltözött). Így csak a bőr-, fa-, és arcszínt, a kenyeres zsák és a kulacsszíj halovány homokszürke kis ecsethegynyi cseppjeit kellett még rátennem. Egy alapos, az alapszín sötétített árnyalatának felhígításával nyert bemosóval való kezelés után úri gusztus szerint lehet vagy sem szárazecsetelni. A turbán, az indiai fejfedő sajnos már szintén keki lett eddigre, de nem tudtam megállni, hogy egy altisztre ne fessem rá egyik tartományi ezred színes csíkos változatát.

A figurák talpalását a Rapid Fire alap játékszabály szerint hármasával csináltam. Mindezt azzal a hátsó gondolattal, hogy a második világháború elején Kelet-Afrikában lezajlott csatákhoz is fel kívánom használni őket (hős) olaszaim ellen. Másrészt a RF szerintem kis kiegészítésekkel tökéletes az első világháborús játékokhoz is. Nos így három ilyen egy közös alapra talpalt háromfigurás szakasz ad ki egy századot, és a századnak van egy már önállóan talpalt parancsnoka is. Három ilyen komplett század és egy nehézfegyver század (pl. most nálam: golyószóró, géppuska, aknavető) ad ki egy zászlóaljat, aminek önállóan talpalt parancsnoka, és egy kétfigurás törzs alapja van (egy telefonos altiszt és egy törzsőrmester).

ww1_brit_10_infantry

A nehézfegyvereseket a HäT kanadai készletéből készítettem. Ezek az indiai figurákhoz hasonlóan jól munkálhatók, a választék különösen alkalmassá teszi a készletet ilyen célra. A törzsőrmester és a zászlóaljparancsnok, Louis McMuccan őrnagy figurája pedig az Emhar brit I vh-s készletéből lettek átvezényelve a padlásomról. Nagyon arányos, filigrán alkatú figurák kemény műanyagból készül, szinte a Preiser 1/72-eseivel vetekszik némelyik a kidolgozás finomságában. Sajnos az Emhar a pózok számában és kidolgozottságában már nem veszi fel a versenyt a német céggel.

ww1_brit_09_infantry

ww1_brit_08_infantry

ww1_brit_07_artilleryEzek után már csak egy kis tüzérségi támogatást kívánt a dolog, úgyhogy megkapták a HäT brit gyorstüzelő tábori ágyújából álló, kétlöveges üteget, ami szintén járatos löveg volt a második világháborúban is, igaz, akkorra már modern gumikerékkel szerelték. Nagyon szépek ezek a HäT ágyúk, kemény műanyagból, pár darabból állnak össze. Jól kidolgozottak és precíz modellek, legalább is wargame-hez ideálisak, ráadásul szinte minden lényeges típust gyártanak, az egész első és második világháború járatos löveganyaga kiadásra kerül lassacskán. Az üteg legénysége és az ütegparancsnokság kétfigurásra talpalt alaplapja is HäT, az első világháborús ágyúktól függetlenül beszerezhető brit tüzér készlet. Csak megelégedéssel szólhatok erről is.

ww1_brit_06_artillery

ww1_brit_05_artilleryww1_brit_04_artilleryww1_brit_02_artilleryww1_brit_01_artillery

Összességében nagy örömömre szolgál, hogy a viszonylag olcsó és nagyon széles választékot kínáló HäT a látókörömbe került. Némi egyéb kiegészítéssel igen szép, sokféle sereget lehet belőle csinálni az első világháború játszásához. Ne feledjük, jövőre indul az első világháború négyéves centenáriuma! Reméljük 2014-2018 a figurapiacon is hoz sok újdonságot.

ww1_brit_15_infantry

, ,