wargame.hu

II. vh-s Magyar Királyi csapatok

ww2_magyar_kiralyi_hadoszlop

Nem könnyű annak a dolga, aki a szokásos és a kereskedelemben könnyen hozzáférhető német, szovjet, brit vagy amerikai sereg helyett II. világháborús magyar csapatokat akar felépíteni 1:72-es léptékű játékcsatákhoz. Elkeseredésre azonban semmi ok, mert kis képzelőerővel és leleményességgel felvértezve megoldható ez a kihívás is.

A sereg felszerelése

ww2_magyar_kiralyi_motorosNéhány alap dolog tekintetében valósággal könnyű a dolgunk, hiszen rengeteg olyan német eszköz makettje van a piacon, amely akár átalakítás nélkül, akár kis átalakítással a Magyar Királyi Honvédség által használt eszköz modelljévé varázsolható. Csak néhány a sorból: Hasegawa Panzer IV F1, Hasegawa P38(t) vagy a cseh makettje, Messerschmidt Bf109G-6 több gyártótól, de számtalan cég ad ki Stukát, Ju88-ast, He111-est. A piacon több cég jelen van a Pak36-os és Pak40-es ágyúkkal, motorkerékpárokkal (BMW-t, Zündappot egyaránt használhatunk).

A német lovastüzérség készlet egyszerűen aranybánya a Revelltől, mert a 105-ös Göring tarackot használtuk mi magyarok, és egyaránt lehet a most Revell által újra kiadott vagy a korábbi Matchbox féllánctalpas vontató után tenni, vagy meghagyni lófogattal. A tüzérek könnyen festhetők magyarnak, és a lovas tüzér figurák minimális alakítással pedig magyar huszároknak is festhetők!

ww2_magyar_kiralyi_huszarok

Ez a kezdeti lendület persze kissé megtörni látszik, ha rátérünk a figurákra. De itt se ijedjen meg senki. Ugyanis jól kihasználható ebben a léptékben a német és magyar katona sziluettjének hasonlatossága, amely nem csak a sisak, a stalhelm formájában ölt testet, hanem a bocskai sapka és a német tábori sapka közötti – legalábbis 1:72 léptékű kicsinyítésben – nem túl jelentős eltérésben. Így bátran nyúlhatunk a legtöbb német figurához és faraghatunk tapétavágó pengénkkel magyart belőlük. Személyes tapasztalatom az, hogy a Revell Afrika Korps figurái közül van néhány magyarnak különösen alkalmas, mert a tábori sapka szemellenzőjét pengével óvatosan eltávolítva teljesen a bocskai benyomását teszi. Lényeges még, hogy az Y szíjat mindig nyessük-faragjuk le a német figuráról, mert a magyar baka ilyent jellemzően nem hordott a zubbonyon, köpenyen. Másik a henger alakú gázálarctok, ami tipikusan német, ezt gyorsan távolítsuk el figuráinkról. Ezeknél a manővereknél profi szobrászként kell kezelni a tapétavágó kést, hogy a legkevesebb károkozással fejezzük be a szükséges műtétet. Az eltüntethetetlen bevágásokra, sorja-szerű kitüremkedésekre, egyenetlenségekre pedig jótékony hatással bír, ha a műtét után azokat füstölő pálcika végén izzó parázzsal „megsimítjuk”. Ez azt jelenti, hogy szinte hozzáértetjük a pálcika izzó végét, amitől megolvad, elolvad a sorja, összeforr a hasadás.

ww2_magyar_kiralyi_menetelok

Aki nem érez elég erőt magában ilyen kis operációkra, az egyszerűen vadásszon magának Revell I. világháborús németeket, magyar festést adva ezeknek kiváló gyalogságot fog kapni (ezek még lábszártekercses, 15 mintájú sisakban lévő magyarok lesznek, de stimmel a II. világháborúhoz). Persze a web szinte korlátlan forrása más egyéb jóknak. II. világháborús magyar figurákat több cég is gyárt, csak pénztárca kérdése, ha valaki többre vágyik.

ww2_magyar_kiralyi_roham1

ww2_magyar_kiralyi_roham2

ww2_magyar_kiralyi_gyalogsag2

Hasonló a helyzet a tüzérséggel. Ahogy az említésre került, legegyszerűbb a Göring tarackok beszerzése, de kiváló és tipikusan magyar jelleget lehet adni az EMHAR első világháborús 77 mm-es Krupp lövegével kis seregünknek. Ez ugyanis nagyon hasonló a 8 cm-es L5/22 tábori löveghez. Legfeljebb a lövegpajzs felső élén illik tömíteni vagy álcázni a Kruppra jellemző, a Skodán pedig sosem volt lemezhiányt.

ww2_magyar_kiralyi_tuzerseg

Nem szóltam még a webről rendelhető, de már több börzén kapható és néhány budapesti makettbolt polcain is megjelent, hazai utánérzéssel gyártott műgyanta kitekről. Lehet kapni a teljes magyar skálát: Turán, Toldi, Nimród, Botond, Ansaldo és társaik. Besorozhatjuk persze a Matchbox valamikori Krupp teherautóját, néhány cseh teherautót és terepjárót, vagy műgyanta FIAT-ot is, ki-ki mit talál és szerez be a webről vagy a nemzetközi börzék turkálós piacáról.

ww2_magyar_kiralyi_autok

ww2_magyar_kiralyi_tehergkNéhány ritka szépségű műgyanta darabbal pedig emelhetjük seregünk korhűségét és szépségét még akkor is, ha a játékban nem sok az effektív haszna a makettnak.

ww2_magyar_kiralyi_loveg

A sereg hadrendje a játékhoz

Ha valaki és nem rest és a fenti ötleteket is felhasználva nekiáll megcsinálni a saját magyar seregét, akkor a második legfontosabb kérdés, hogy miből mennyit? Erre próbálok választ adni sok év tapasztalata után azt ajánlva, hogy olyan játékot érdemes játszani, amely gördülékeny de nem túl egyszerűsített szabályok alapján, egy konyhaasztalon egy délután lejátszható. Ilyen szabály pédául a Rapid Fire vagy a Blitzkrieg (ez ingyen letölthető a Free Wargames Rules oldalról, de angolul). Persze bármilyen saját vagy más, vásárolt szabály is jó. Egyre érdemes ügyelni, mégpedig arra, hogy a seregméret és a távolságlépték legyen legalább körülbelül köszönő viszonyban az 1:72-vel. Ellenkező esetben vagy kézigránáttal átdobunk Voronyezstől Moszkváig, vagy csak olyan messzire lő tankunk, mint saját testhossza…

Célszerű század és üteg megerősítésekkel harcoló gyalogzászlóaljakat építeni, ez képezheti később nagyobb terepen nagyobb játékok alapját is, de alkalmas egy délutánra lefoglalni bennünket és a konyhaasztalt egy jó játékra. Ez esetben alapegység a század, mint önállóan manőverező egység. A figurák lehetnek egyedileg alapra téve, de ez megnehezíti mozgatásukat. Praktikus kettesével-hármasával alapozni őket, így egy szakaszt mozgathatunk egyszerre. Különálló lehet a századparancsnok.

ww2_magyar_kiralyi_gyalogsag3
A három századból szervezett zászlóalj egy tűztámogató géppuskás századdal rendelkezik, amely szétosztásra kerül a századokhoz (századonként egy géppuska), egy aknavetős üteg van tüzérségként alárendelve, és ehhez adódik a törzs (parancsnoki autó tisztekkel) valamint a felderítő szakasz (egy-két alap, max. kettő-négy figura).

ww2_magyar_kiralyi_gyalogsag4

Természetesen gépesíthetjük is csapatainkat, a gépkocsizó gyalogság nem ismeretlen a Magyar Királyi Honvédségnél sem, szóval rajta, gyorshadtest! Itt csökkent méretűek a gyalogos századok, mert összesen négy alapot enged gépjárműként a legtöbb szabály, tehát ez már a századparancsnoki alapot is magába foglalja.

ww2_magyar_kiralyi_gepesitett_had

A képeken látható, amint a századonként egy szállító gépkocsi (Krupp és kettő Botond) mozgatja a századokat, megerősítésül egy Pak36 „félüteg” (mert a játékban általában kettő modell jelent egy üteget) Hansa-Loyd féllánctalpas vontatóval, 8cm-es tábori üteg (vagyis kettő löveg), parancsnoki törzs terepjáróval, felderítő motoros és huszár svadron. Egy ilyen „gyorszászlóalj” feltétlenül elbír egy század Ansaldo-t, esetleg Csaba páncélgépkocsit erősítésként.

ww2_magyar_kiralyi_ansaldok

ww2_magyar_kiralyi_pancelos1

Nagyobb ütközeteknél megjelenhet a páncélos zászlóalj is akár mint önállóan harcoló (tankcsata Debrecennél) vagy mint gyalogsággal megerősített egység.
A képen jobbról balra: Egy parancsnoki harckocsi (P IV F1), felderítő könnyű harckocsi század (kettő Toldi), kettő három tankos Turán század, és egy Opel Blitz üzemanyag szállító, ami a játékban általában a műszaki századot képviseli.

ww2_magyar_kiralyi_pancelos_zaszloalj

Látható, hogy a harckocsiszázadok három tankból állnak. Természetesen nem kell túl szigorúnak lenni, mert a kettő tank is felfogható gyenge, meggyengült vagy speciális századnak.

ww2_magyar_kiralyi_tankok1

Esetleg fel lehet tölteni különleges, ritka eszközzel, mint ahogy az alábbi páncélvadászatra befogott Nimród légvédelmi harckocsikat teljes, három darabos századra tuningolhatjuk fel egy kísérleti magyar páncélvadásszal, amelyből a valóságban csak egy darab készült. Ez a zsákmányolt 76-os orosz páncéltörő ágyú Toldi alvázra tett példánya. Az egyik Nimródon látható foltozott minta a háború kezdeti szakaszában volt jellemző, az egyszínűn a háború vége felé tipikus festés és felségjel látható.

ww2_magyar_kiralyi_legvedelem

Az igazán vájt fülűek persze nem hagyhatják hadrendjüket olyan csemegék nélkül, mint a Zrínyi rohamlöveg, amely méltó elismerést harcolt ki lapos alakjával és 100 mm-es lövegével, de hát kevés, igen kevés volt belőle…

ww2_magyar_kiralyi_tank5

Végezetül csak egy ötlet általánosságban a festéshez. A háború eleji dolgok tereptarkák piros-fehér zöld kereszt felségjellel, a vége felé pedig egyszínű zöldek voltak fekete alapon fehér keresztes jellel. A tarka szebb, de akinek nincsen nagyon ügyes keze vagy szórópisztolya, nyugodtan használja a zöldet. Matricák a weben és a makettboltokban is kaphatók.

ww2_magyar_kiralyi_tank3

ww2_magyar_kiralyi_tank4

ww2_magyar_kiralyi_tank1

ww2_magyar_kiralyi_tank2

Látható, hogy a játékban résztvevő minden modell, nem csak a gyalogosok kerülnek alapra. Ez nem kötelező, de praktikus szokás. Jó játékot!

, ,