wargame.hu

Első világháborús doni kozákok nyári egyenruhában

A Strelets első világháborús lovassági sorozata hiánypótlónak mondható, hiszen korábban egy gyártó sem gyártott lovasságot a fegyvernem utolsó, hagyományos alkalmazását hozó első világháborúhoz.

ww1_don_kozak_nyari_ruha_14

Az orosz hadsereg sem kerülhette el a XIX. század második felében világszerte lezajlott egyenruha-egységesítéseket és egyszerűsítéseket. A balsikerű orosz-japán háború utáni reform keretében a csapatok sokkal könnyebb és praktikusabb felszerelést kaptak. A fegyvernemi-, rang- és csapatjelzések csak a vállapon látszottak, a gimnasztyorkán és a nagykabáton egyaránt. A nyári egyenruha részét képezte a szemellenzős tányérsapka is. A lovassági egyenruha a gyalogságitól csak a nadrág színében tért el, a lovasság kék nadrágot viselt az oldalvarrásnál piros sávval, bár a háború vége felé fokozatosan a keki szín vált általánossá.

ww1_don_kozak_nyari_ruha_12 ww1_don_kozak_nyari_ruha_11 ww1_don_kozak_nyari_ruha_10 ww1_don_kozak_nyari_ruha_09 ww1_don_kozak_nyari_ruha_08 ww1_don_kozak_nyari_ruha_07 ww1_don_kozak_nyari_ruha_06 ww1_don_kozak_nyari_ruha_05 ww1_don_kozak_nyari_ruha_04 ww1_don_kozak_nyari_ruha_03 ww1_don_kozak_nyari_ruha_02 ww1_don_kozak_nyari_ruha_01

A ruhák a mosások és az időjárás hatására a zöld és a világosbarna között minden árnyalatot felvettek, így aztán a festésnél nem tévedhetünk nagyot. A nadrág színe Model Master French Blue, a gimnasztyorka és a tányérsapka pedig egy Panzer Dunkelgelb és Panzer Olivgrün közötti színt kapott.

A készletben található egy tiszt is, amelyből maga II. Miklós elevenedett meg. A mellékelt kép isnpirálta a konverziót.A képen a cár a katonáinak csatába indulás előtt egy ikont mutat fel, amely előtt azok letérdelnek. A jelenet megelevenítéséhez a tiszt figura fejét át kellett fordítani és a kardot kicserélni a képre. A kép a cár kezében nyomtatott minta alapján lett átfestve. A cár fehér tányérsapkát visel, kék és vörös szalaggal, ami így az orosz trikolor színeit jeleníti meg.

ww1_don_kozak_nyari_ruha_15

, ,