wargame.hu

Kelta gyalogság

A Nyugat- és Közép-Európában élő néptörzseket a hellenisztikus és római világban egységesen keltának hívták. A mai Franciaország területén élő népeket a római történeti források általában galloknak nevezik. A kelta népek társadalmi berendezkedése nagyon hasonló volt. Állandó katonasággal nem rendelkeztek, az ideiglenesen felállított nagyobb hadseregek hosszabb, hódító hadjáratokra nem voltak alkalmasak. A rómainál jóval „demokratikusabb” törzsszövetségek nem tették lehetővé a sikeres katonai összefogást külső ellenségekkel szemben, sem Róma, sem a germán törzsek ellenében.

okor_kelta_gyalogsag_szovegbe

A kelta gyalogság harcmodora az egyetlen csapatban, nagy mélységben, sűrűn felállt harcosok tömegének rohamára épült. A fő seregtest előtt sorakoztak fel az íjászok, parittyások, majd az első sorokban dárdákkal, karddal és nagyméretű díszes pajzsokkal felszerelkezve az erejük teljében lévő fiatal harcosok, gyakran teljesen meztelenül, esetleg színes nadrágokban, vagy az egyes törzsekre jellemző testfestésekkel díszítve. Gyakori volt még a haj fehérre festése és keményítése. A seregtest hátsó soraiban az idősebb, tehetősebb harcosok álltak fel. Az ő felszerelésük a római légiósokéhoz hasonló láncing, díszes fémsisak, hosszú kard, nagyméretű pajzs. Ők képezték a tartalékot, illetve a „nyomóerőt” biztosították az első rohamhoz és „lelkesítették” a meghátrálókat. Parancsközlő eszközként díszes jellegzetes formájú kürtöt használtak. Jelvényeik általában a törzsek totemállatait ábrázolták.

A kelta seregem gyalogságának építését 7-8 évvel ezelőtt kezdtem el. Már akkor is több 1:72-es műanyag szett kapható volt ebben a témában. A mai napig is a legszebb és legkorhűbb figurákat az Italeri 6022 Gaul Warriors készletében találhatjuk. Ugyanezeket az öntőkereteket kapjuk a Zvezda 8012 Gauls dobozában is.
A Revell 02553 Celts szettje kicsit korábbi kiadású, így már nehezebben beszerezhető. A figurák nagyon változatosak, de sajnos a pajzsokkal egybe öntötték őket, így több póz is laposra, nem igazán élethűre sikerült.
A legrégebbi, máig is kapható kelta figurák az Airfix 734 Ancient Britons szettje, melyet jelenleg a HäT cég gyárt és dobozol 7011 Ancient Britons néven. A szett a gyalogosok mellett két szekeret is tartalmaz. A figurák használhatósága elég korlátozott, sem a faragás, sem az öntés minősége nem túl jó. Egyedül a parittyások hasznosak belőle, mert ezek a többi szettből teljesen hiányoznak.
Szintén igen régi az ESCI 225 Barbarian Warriors készlete. A szett neve sokat elárul arról a nagyvonalúságról, amellyel a történelmi hűséget kezelték: a figurák több évszázadot és népcsoportot ölelnek fel, használhatóságuk kelta harcosokként igen csekély. Ezeket az öntőkereteket is kiadták újból, most az Italeri 6048 Barbarian Warriors nevű dobozában vásárolhatjuk meg őket.
Épp hozzáláttam a kelta seregem építéséhez, amikor megjelent a HäT 8058 Carthaginian Allies szettje. Ebben két pózban kapunk 16 db kelta harcost. Két dobozzal szereztem be belőlük, mert a nagyméretű, sima pajzsok nagy kedvet adtak a különböző színes pajzsminták festéséhez. Akkoriban festéstudásom és „igényszintem” is alacsonyabb volt, így a figurákat még árnyékolás és lakkozás nélkül készítettem, ellenben előszeretettel használtam színes filceket. Az alábbi első két képen láthatók a HäT figurák, a 3. és 4. képen pedig egy „kompozíció” Italeri, Revell és Airfix figurák egyvelegéből.

okor_kelta_gyalogsag_01_regi_keltak okor_kelta_gyalogsag_02_regi_keltak okor_kelta_gyalogsag_03_regi_keltak okor_kelta_gyalogsag_04_regi_keltak

2010-ben nyúltam újra hozzá a kelta seregemhez a Bibractei csata diorámánk készítése kapcsán. Időközben a HäT kiadott egy teljes kelta sereg építéséhez való sorozatot. Külön harcosokat, vezér figurákat és két különböző harci szekeres készletet.
A figurák történelmi hűsége megfelelő, azonban a faragás minősége pocsék, a figurák és fegyvereik nem élethűek, a pózok laposak és anatómiailag is rosszak. Ezek mellett a készletek viszonylag drágák és nehezen lehet beszerezni őket.
Így a legkézenfekvőbb volt a viszonylag könnyen, olcsón megvásárolható és egyben a legjobb figurákat tartalmazó Italeri szettekből venni újabb dobozokkal. Időközben kétféle műanyagból is kiadták ezeket a figurákat. A régebbi műanyag öntése szebb, viszont az újfajta könnyebben hajlítható és ragasztható. Az új dobozon ez fel is van tüntetve. Bár a készletben nem sok pózban kapjuk a figurákat, a kezek pajzsok cserélgetésével és hajlítgatásával újakat készíthetünk. Az alábbi, az első sorokban harcoló keltákat bemutató képeken ez jól látható.

okor_kelta_gyalogsag_05_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_06_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_07_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_08_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_09_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_10_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_11_konnyu_gyalog okor_kelta_gyalogsag_12_konnyu_gyalog

A jelvényhordozó és kürtösök létszámát átalakításokkal növeltem. Az Italeri kelta lovas szettjében öt lovasnak a hátára kürt van szíjazva. Ezeket óvatosan lefaragtam és az átalakított figurák kezébe ragasztottam.

okor_kelta_gyalogsag_14_kurtos_zaszlos okor_kelta_gyalogsag_15_kurtos_zaszlos okor_kelta_gyalogsag_16_kurtos_zaszlos okor_kelta_gyalogsag_17_kurtos_zaszlos

A következő képeken a nehezebb fegyverzetű Italeri gyalogság, néhány ESCI íjász és egy a férjét a csatába is követő harcos nő figurája látható. Az ESCI íjászokat tegezzel egészítettem ki, mivel a szett szobrásza azt nagyvonalúan lehagyta.

okor_kelta_gyalogsag_18_ijasz okor_kelta_gyalogsag_19_ijasz okor_kelta_gyalogsag_20_nehez_gyalog okor_kelta_gyalogsag_21_nehez_gyalog

A dioráma készítése közben sikerült hozzájutnom a Ceasar Miniatures új H064 Celt Warriors szettjéhez. A készlet árát és nehézkes beszerezhetőségét nem számítva ugyanolyan jó, mint az Italerié. Az öntőkeretek egyetlen hibája, hogy a kardok, dárdák hajlottak benne és a műanyag minősége miatt nehezen kiegyenesíthetők. A figurák nagyon élethűek, változatos pózokban állnak és még parittyásokat is találunk a dobozban. Az Italeri figuráival és azok fegyvereivel, pajzsaival nagyon jól keverhetők. Ezt mutatja be a következő képsorozat.

okor_kelta_gyalogsag_22_kevert okor_kelta_gyalogsag_23_kevert okor_kelta_gyalogsag_24_kevert okor_kelta_gyalogsag_25_kevert okor_kelta_gyalogsag_26_kevert okor_kelta_gyalogsag_27_kevert okor_kelta_gyalogsag_28_kevert okor_kelta_gyalogsag_29_kevert okor_kelta_gyalogsag_30_kevert okor_kelta_gyalogsag_31_kevert okor_kelta_gyalogsag_32_kevert okor_kelta_gyalogsag_33_kevert okor_kelta_gyalogsag_34_kevert okor_kelta_gyalogsag_35_kevert

A teljes kelta sereg a bibractei csatát megjelenítő diorámánkon látható.

, ,