wargame.hu

Római tisztek, zenészek és jelhordozók

A néhány évvel ezelőtti választékhoz képest jelentősen megnövekedett a kínálat az 1:72-es római kori szettekből. Egy korábbi cikkünkben még azzal foglalkoztam, hogy miként készíthetünk minél változatosabb vezér figurákat. Most már a Zvezda, HäT és Ceasar Miniatures is gyárt többféle szettet ehhez a korszakhoz.

okor_romai_tisztek_15A bibractei csata diorámájának római seregéhez számos tisztre volt szükségünk. Julius Caesar hadseregét 6 légió alkotta, egyenkét 10-10 cohorssal, cohorsonként 4 centuriával. Ezt a sereget mi 16 cohorssal modelleztük le, cohorsonként egy-egy centuriót, cornicant (zenész), és signifert (jelvényhordozó) festettünk ki. Ehhez jöttek még a sereg legatusai (fővezérei), a légiók sas és vexilum (zászló) hordozói. Ezekből légiónként egyet-egyet készítettünk, mint ahány a valóságban is volt. A császárkori légiók jelképeiről és azok változásairól viszonylag sok forrás maradt fenn, azonban a korábbiknál nagy a bizonytalanság. Annyi biztosra vehető, hogy Julius Ceasar saját alapítású légióinak jelképe a bika volt, de feltehetően a többi, vezérlete alatt lévő légió is ez volt a totem állata a légiók vexilumain. A zászlókat CAD programmal rajzoltam, majd öntapadós papírra nyomtattam. A centuriók ebben a korban már teljesen egyedi ruházatot, vértezetet és sisakot viseltek, de még nem terjed el a császárkorra jellemző, sok kitüntetés és díszítés a sodronyvérteken.

A vezér figurákat a következő szettekből válogattuk össze:
Italeri 6021 Roman Infantry
Italeri 6047 Roman Infantry
HäT 8035 Roman Catapults
HäT 8051 Punic Wars Roman Command
HäT 8075 Imperial Roman Command
Caesar H041 Roman Legionary
Zvezda 8034 Republican Roman Infantry
Zvezda 8052 Roman Auxiliary Infantry
Revell 2552 Praetorians
Odemars PF04 Roman Siege Troops

Julius Caesar saját leírása szerint a csata kezdetekor a táborba vezettette saját és tisztjei lovait, így csak gyalogos figurákat használtunk. Julius Caesart az Italeri szett lovas figurájából és az Orion 72005 Gladiators szett Comodus császárt megformáló figurájából készítettem el.

okor_romai_tisztek_01okor_romai_tisztek_01bokor_romai_tisztek_02okor_romai_tisztek_02bokor_romai_tisztek_03okor_romai_tisztek_03bokor_romai_tisztek_04okor_romai_tisztek_04bokor_romai_tisztek_05okor_romai_tisztek_06okor_romai_tisztek_06bokor_romai_tisztek_09okor_romai_tisztek_10aokor_romai_tisztek_10bokor_romai_tisztek_11aokor_romai_tisztek_11bokor_romai_tisztek_12aokor_romai_tisztek_12bokor_romai_tisztek_13aokor_romai_tisztek_13bokor_romai_tisztek_14okor_romai_tisztek_16okor_romai_tisztek_17aokor_romai_tisztek_17b

, ,