wargame.hu

Dioráma a jégmezei csatáról Duisburgban

2006-ban már részt vettünk egy hasonlóan nagyszabású dioráma megépítésében, akkor az 1066-os hastingsi csatát jelenítettük meg 4500 figurával. 2007-ben egy jóval kisebb léptékű, de még így is impozáns méretű diorámát állítottunk fel a Duisburgi Figuravásáron.

jegmezo_duisburg_14

A dioráma az 1242-ben Alexander Nyevszkij és a Német Lovagrend között lezajlott, a németek számára tragikus kimenetelű csatát jeleníti meg. A csatának azt a pillanatát választottuk, amikor a németek a tó jegén át rohamozva megtorpannak a part menti rézsűn, és az oroszok elkezdik bekeríteni őket. Az összetömörülő lovasság alatt a jég beszakadt, és csak nagyon kevés teutonnak sikerült kitörnie a gyűrűből.

A figurák

A figurák jó része, körülbelül 400 figura Zvezda, amiket a Kék Kobrától, a Zvezda magyarországi forgalmazójától kaptunk. Ezen kívül a Strelets és az Italeri figuráit használtuk, és Alex Gussev barátunk saját faragású oroszaival és teutonjaival egészítettük ki a diorámát, és náhány Tumbling Dice normannt is feltettünk, ők alkották Nyevszkij gyalogos testőrségét.
A következő szetekből használtunk fel figurákat:

Oroszok
Zvezda 8001 – Russian Knights
Zvezda 8003 – Mongols
Valdemar VR003 – Danish Vassals
LW 13 – Medieval Russian Warriors
Strelets 017 – Russian Medieval Horsemen
Strelets 082 – Russian Army of Alexander Nevsky
Strelets M001 – Normans
Strelets M003 – Anglo-Saxons
Strelets M005 Medieval Levy

Németek
Zvezda 8002 – Christian Knights
Zvezda 8004 – Teutonic Knights
Zvezda 8016 – Livonian Knights
Caesar H017 – Crusaders

Összesen mintegy 650 figurát festettünk ki, de a vége felé már nem számoltuk. A festésben öten vettünk részt: Iványi Gábor, Tarr Gábor, Uwe Wild, Takács Krisztián és jómagam. Többnyire a Revell új négyszögdobozos akriljait használtuk, ami színválasztékban még nem teljes – az orosz sereg festésekor az aranyszín hiánya erőteljesen érezhető volt –, de nagyon jól terül, jól hígítható, és ami a legtöbb márkáról nem mondható el, az, hogy a sárga nagyságrendekkel jobban fed bármely más gyártó sárga festékénél.

A terep

A terepnél nem kellett sokat gondolkodni, a hó karácsonyi dekorációra szolgáló műhó, azaz polisztirolpelyhek. Mivel a hó sem borít be mindent egyformán, helyenként konyhasóval is megszórtuk a terepet, főleg ott, ahol a figurák talpa túlságosan elütött az alapra terített fehér filctől. A lékek polisztirollemezekből készültek, mert így csak a vizet kellett lefesteni és a jégtáblák szélét kijavítgatni. A fenyők a Zvezda 12 darabos készletéből vannak, bár eléggé sakkozós munka az összerakásuk, nem egyértelműen összetehetők a darabok. A helyenként kifolyt vér pirospaprikából „készült”.

jegmezo_duisburg_01jegmezo_duisburg_02 jegmezo_duisburg_03 jegmezo_duisburg_04 jegmezo_duisburg_05 jegmezo_duisburg_06 jegmezo_duisburg_07 jegmezo_duisburg_08 jegmezo_duisburg_09 jegmezo_duisburg_11 jegmezo_duisburg_12 jegmezo_duisburg_13 jegmezo_duisburg_15 jegmezo_duisburg_16 jegmezo_duisburg_17 jegmezo_duisburg_18 jegmezo_duisburg_19 jegmezo_duisburg_20 jegmezo_duisburg_21 jegmezo_duisburg_22 jegmezo_duisburg_24 jegmezo_duisburg_25 jegmezo_duisburg_26 jegmezo_duisburg_10

, , , , ,