wargame.hu

Kádesi csata az 5. b-ben

Még a fiam születésekor jött az ötlet, hogy ha majd elkezd törit tanulni, alapítok egy történelmi wargame-szakkört a sulijában. Idén szeptember 1-én lett ötödikes Árpi, megkapta az első törikönyvét és atlaszát, így hát elérkezett az idő a terv megvalósítására.

Felkerestem az iskola igazgatónőjét és engedélyt kaptam a szakkör megszervezésére és a terem használatra. A szakkört egy 10-15 perces bemutató keretében hirdethettem meg a három ötödikes osztály töriórája alatt. Kisebb fejtörést okozott, hogy mivel tudnám felkelteni az érdeklődést és ilyen rövid idő alatt egy kis betekintést nyújtani a wargame világába. Végül egy látványos modell bemutatása mellett döntöttem. A Zvezda 1:72-es méretarányú ostromtornyát vittem be az órára és adtam körbe a gyerekeknek. A több ókori és középkori wargame csatát megélt harcigépet annak idején úgy készítettem el, hogy a kerekei forogjanak és a csapóhídja le és felereszthető legyen. A siker nem maradt el, szinte minden padban kipróbálták a torony működését. Aki idő hiányában kimaradt belőle, az a szünetben tekergethette még a felvonó-leeresztő kötélzetet. A bemutatókra vittem magammal még egy példány Wargames Illustrated-et és a Magyar Csaták című könyvet, amlyben a wargame.hu csapata és Homoki Gyula által készített diorámák képei láthatók. Ezek hamar leragadtak az első sorokban, nagy érdeklődéssel lapozták őket a diákok.

A szakkört októberben kezdtem el, kéthetente egy alkalmat tartunk. A csaták megválasztásában az ötödikes tananyaghoz igazodom, így az első téma az egyiptomi birodalom és ellenségeinek bemutatása volt a kádesi csatán keresztül.

Még 2006-ban jött ki a Caesar Miniatures Biblical Era sorozata. Nagyon szép, élethű, korhű, és jó minőségű 1:72-es méretarányú műanyag figurák. Viszonylag olcsón és könnyen beszerezhetők még most is. A Caesar Miniatures 12 szettjéből megépíthető az egyiptomi és hettita sereg minden egysége, még a szövetségesek is.

Sajnos nem volt időm minden seregrész elkészítésére, így a legfontosabbra: a harci szekerekre koncentráltam. 7 egyiptomi, 6 hettita és 6 mitanni szekeret raktam össze. Fiam alapozta le őket, majd felvitte a nagyobb felületekre az alapszíneket, a kisebb részleteket és az árnyékolást csináltam én. Az egyiptomi és a líbiai gyalogságot Schäfer Zsolt barátom festette, tőle kaptam kölcsön a játékhoz őket. A beduin gyalogos tevés egységet még beszerezésükkor kifestettem.

A folyóparti növényzet elkészítéséhez háromféle akváriumi műnövényt használtam. Levegőn száradó gyurmából készítettem hozzájuk talpakat. Néhánynak levágtam a leveleit, ezeknek a szárát fiam barnára festette, mintha fásszárúak lennének. A folyót vastag írólapra festettem és kétoldalú ragasztóval rögzítettem a terítőre.

A játékhoz a Battles Before Gunpowder szabály egyszerűsített, hatos kockára alakított verzióját használtuk. 6-7 gyerek vett részt eddig a szakkörökön, mindegyikük egy-egy seregrész vezetését kapta feladatul. Mivel egy-egy szakköri foglalkozás csak 60 perces, ezért a csatát hadjáratszerűen, három részletben játszottuk le. A terep kialakításához és a seregek felállításához a valóságos helyzetet vettük alapul. A hettiták voltak a támadók, az elsődleges cél az egyiptomi tábor elfoglalása volt. Ez a második szakköri foglalkozáson sikerült is a hettitáknak, az egyiptomi sereget visszavonulásra késztették. A harmadik csatát már mélyen egyiptomi területen játszottuk, így tereptárgyként felkerült két piramis is. A két korábbi játék tapasztalatain okulva, hogy egyik gyereknek se kelljen túl sokat várnia, míg egy körben sorra kerül, a folyót áthatolhatatlannak vettük ezen a szakaszon. Az ütközet így két részre szakadt, párhuzamosan folyt a két oldalon. Miután az egyiptomiaknak sikerült foglyul ejteniük a hettita királyt, a morálteszteken elbukott valamennyi egysége, így a hadjárat békekötéssel zárult.

       

A wargame-szakkör az őszi szünet után folytatódik a Tűz Kapuiban, a thermopülai csata felelevenítésével.

, , ,