wargame.hu

Károly Róbert gyalogsága

Árpád-ház kihalása után a Magyar Királyság feudális anarchiába zuhant. Az ország érdekeit és törvényeit semmibe vevő, csak a saját vagyonuk gyarapításával törődő főúri csoportosulások uralták a királyság egyes területeit. Közülük a legnagyobb hatalom a honfoglaló Szabolcs vezér családjából származó Csák Máté kezében összpontosult (Csák Mátéval kapcsolatos érdekesség, hogy a XIX. századi pánszlávizmus szülte elmélet szerint tevékenységével a független szlovák állam megteremtésére tett elsőként kísérletet).

Az Anjou-házból származó Károly Róbert trónralépése után máris hozzálátott a királyi hatalom megerősítéséhez és az ország gazdasági és katonai egységének megteremtéséhez.

13_sz_karoly_robert_12_szepesi

A főurakkal való érdekellentétek hamarosan fegyveres összetűzésekhez vezettek. A harcok többnyire várak ostromából álltak, de a Csák Máté befolyása elleni harc nyílt mezőn is sor került során nagy létszámú seregek összecsapására. 1312. június 15-én Rozgony (szlovák nevén Rozhanovce) mellett zajlott le az ütközet. A korszak más nyílt mezei csatáival ellentétben a lovas csapatok mellett jelentős gyalogság is részt vett a csatában. Főleg Károly Róbert hadseregében volt számottevő létszámú gyalogság.

Ennek a gyalogságnak az egységeit festettem ki 28mm-es fémfigurákból. A Crusader Miniatures Norman szettjeiből a vezér és lándzsás harcosokat használtam fel a festéshez. A felszerelésük megfelelő a XIV. század eleji gyalogos katonák modellezéséhez, egyedül a csepp alakú, nagyméretű pajzsokat kellett lecserélni, amik ekkorra már kimentek a divatból, helyettük kisebb, háromszög alakú pajzsok használata volt elterjedt. Ezért a dombormintás Citadel és sima Grippin Beast pajzsok kerültek a figurák kezébe.

A legjelentősebb egységet a Johannita (Ispotályos, később Máltai) lovagrend adta. A következő képeken ők láthatók, a rend jellegzetes fehér keresztes vörös, illetve fekete köpenyében.

13_sz_karoly_robert_02_johannita 13_sz_karoly_robert_03_johannita 13_sz_karoly_robert_04_johannita 13_sz_karoly_robert_05_johannita

A király közvetlen szolgálatában álló csapatokat mutatja be a következő képsorozat.

13_sz_karoly_robert_07_kiralyi 13_sz_karoly_robert_08_kiralyi 13_sz_karoly_robert_09_kiralyi 13_sz_karoly_robert_10_kiralyi

Jelentős létszámban harcoltak még Kassa város és Szepes vármegye által felállított egységek is. A pajzsuk és köpenyeik mintáit a települések középkori címereinek elemeiből válogattam össze. Ezek láthatók az utolsó képeken.

13_sz_karoly_robert_06_kassa 13_sz_karoly_robert_11_szepesi 13_sz_karoly_robert_13_szepesi 13_sz_karoly_robert_16_szepesi13_sz_karoly_robert_14_szepesi 13_sz_karoly_robert_15_szepesi

, ,