wargame.hu

Meglepő svájciak a tojásokból

A kertszomszédom volt olyan szerencsés, hogy a „Kinder Meglepetés” tojásokból a sok műanyag kacat mellett sikerült összegyűjtenie néhányat a cég történelmi fémfigura sorozatából.

kindertojas_svajci_festve_05

A figurák

A svájci katona sorozatból 5 darabbal rendelkezik (a talpukon swiss1-4 és 6 jelzéssel), az alabárdos hiányzik. Az alábbi képek ezeket mutatják nyersen és miután kifestettem őket.

kindertojas_festetlen_figurak

Akrilfestékkel festettem a figurák alapszíneit, majd fekete temperával folyattam be a ruhák redőit és a szíjak vonalát. Ezután félfényes lakkal lefújtam a figurákat. Száradás után felalapoztam a Figurák talpalása című cikkünkben leírtak szerint, majd az alappal együtt még egy réteg lakkot fújtam rájuk. Ezek után festettem ki a fém színű részeket arany és ezüst festékkel.

kindertojas_svajci_festve_01 kindertojas_svajci_festve_03 kindertojas_svajci_festve_04 kindertojas_svajci_festve_02

Az egyenruha

kindertojas_egyenruha_referencia_05 A svájci hadsereg volt az első Európában, ami jól szervezett és kiképzett gyalogságból állt. Miután a kantonok kivívták függetlenségüket, a felállított sereget nem eresztették szélnek, hanem zsoldosokként harcoltak Európa szinte valamennyi országában. Egyes források szerint még Hunyadi Mátyás királyunk seregében is szolgáltak.

Ruhájuk színei és védőfelszerelésük is nagyon tarka képet mutatnak. Mivel a tojásból kikelt svájciak leginkább a vatikáni svájci gárda egyenruhájához hasonlót hordanak, a jelenlegi gárda egyenruhát vettem a festéshez alapul.

Ezt az egyenruhát a legenda szerint Michaelangelo tervezte ajándékként az akkori római pápának. A valóságban a huszadik század elején a gárda egy tagja, Jules Repond parancsnok alkotta meg a jelenlegi ruhát, Rafaello festményeinek alapos tanulmányozása után. Így a festő végül – habár csak közvetve – de jelentős hatással volt a gárdisták jelenlegi öltözetére, ahogyan az egész reneszánsz divatra Itáliában. A színek a Mediciek hagyományos színei, azaz sárga, kék és vörös. Repond a klasszikus fordros gallért is kicsrélte egy egyszerűbb formájúra, valamit a díszegyenruhához tartozó mellvértet és moriont is újratervezte. A mellékelt képeken a mai svájci gárdisták is láthatók.

kindertojas_egyenruha_referencia_03

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

,