wargame.hu

Nagy Péter gyalogsága

A Zvezda orosz gyalogos szettjével folyatatta a Strelets által megkezdett, a Nagy Északi Háborút feldolgozó figurasorozatot. Cikkünkben bemutatjuk a szettet és egy tipikus orosz egyenruhafestést.

GNW_orosz_gyalogsag_03
A szett a korábban kiadott svéd gyalogsághoz hasonlóan nagyon szép, sajnos azonban a Zvezdát is utolérte az a rossz szokás, hogy a figurákat a szivárvány minden színében adja ki. Ebben az esetben négy sápadt fűzöld öntőkeret kerül elő a szokásosnál valamivel nagyobb dobozból, amelyek közül három legénységet, egy pedig a tisztikart – tisztet, őrmestert, zászlóst és dobost – tartalmaz. A három egyforma öntőkeretnek köszönhetően a pózok hármasával ismétlődnek. A szett wargame-es szempontból nagyon hasznos, hiszen a szettbe nem kerültek puskatussal ide-oda hadonászó, nyakatekert módon szuronyharcot vívó vagy esetlen pózban rohamozó figurák, helyettük a vonalharcászatra jellemző menetelő, állva és térdelve tüzelő és szuronyt szegező pózok a jellemzők, valamint egy-egy tisztet, altisztet és dobost is kapunk.

Paul Delaroche: I. Péter orosz cár (1838)
Forrás: Wikimedia Commons

A figurák semmi kivetnivalót nem hagynak maguk után sem egyenruha, sem pedig felszerelés tekintetében, bár az arcok mindegyike borzasztóan hasonlít Nagy Péterre, ami vicces hatást kölcsönöz a seregnek. Ezt különböző hajszínek festésével próbáltam ellensúlyozni. Az egyenruhák a Zvezdától megszokott részletességűek, bár a mandzsetták gombjainak száma hol három, hol négy, a szuronytartóknak pedig nyoma sincs. A szuronyok egyes figuráknál a korai, csőbe helyezendő típusúak, a többségnek viszont már az újonnan rendszeresített és lövést is lehetővé tevő oldalsó szuronya van a puskáján.

A XVIII. század elejére a pikák még nem tűntek el a csataterekről, habár éppen Nagy Péter volt az első, aki kivonta azokat. Mivel azonban később ismét rendszeresítette, és minden zászlóaljban száz pikás harcolt, a pikás póz – amit valószínűleg az idevágó Osprey-könyv képe inspirált – szintén jó választásnak tűnik.

A készletben találunk egy gránátos pózt is. Az 1704-es hadseregreform után minden ezredbe egy századnyi gránátos került. A fejükön a hagyományos csúcsos süveget viselik, bár még elülső rézlemez nélkül. A figurák részletességéhez annyi elég, hogy a tölténytáska szíján még az égő kanócot tartó rézcső is megtalálható.

GNW_orosz_gyalogsag_16 A fotón látható, gránátot dobó gránátosok nem ebben a készletben vannak, hanem a Strelets 010 Dragonyos szettjéből való lovas gránátosok (lóról szállva), a pikások pedig a Strelets 031 Orosz gárda tagjai.

A mintaezred festéséhez a legjellegzetesebb zöld-vörös színeket választottam, habár mindenféle kombináció előfordult (két figurát mutatóba zöld-kékre festettem). A figurákat a kakaóbarna alapozó festés után kezdtem el festeni. A kabát színe GW Dark Angels Green. A GW szokása, hogy hülye neveket ad a színeinek, valójában bármilyen méregzöld szín megfelel. A ruha ráncainak kiemeléséhez Life Color világosszürkével világosítottam ki a zöldet, két fázisban. A nadrágoknál a GW pirosat a fent említett zölddel sötétítettem, majd a ráncokat az eredeti vérvörös színnel emeltem ki. A fekete trikornok éleit sötétszürkével világosítottam ki. A figurákon igyekeztem azt a hatást is eléri a festéssel, hogy a nap felől eső (azaz felülről megvilágított) részek világosabbak.
A bőrfelületeket először lefestettem világos bőrszínnel, fehérre festettem a szemgolyókat (amelyek kissé túlméretezettek, szinte pingponglabda méretűek), majd az íriszt és a szemöldököt kifestettem feketével, és a szemek alá ís húztam egy vékony vonalat. Ezt követően az arcokat befolyattam LifeColor nyers szienna és égetett umbra keverékével. Miután ez megszáradt, a homlokot (ahol látszott, például a gránátosoknál), az orrnyerget és a pofacsontokat kiemeltem az eredeti világos bőrszínnel.

GNW_orosz_gyalogsag_04 GNW_orosz_gyalogsag_05 GNW_orosz_gyalogsag_06 GNW_orosz_gyalogsag_07 GNW_orosz_gyalogsag_08 GNW_orosz_gyalogsag_09 GNW_orosz_gyalogsag_10 GNW_orosz_gyalogsag_11 GNW_orosz_gyalogsag_12 GNW_orosz_gyalogsag_13 GNW_orosz_gyalogsag_14 GNW_orosz_gyalogsag_15

Mindent összevetve, a szett nagyon szépen kidolgozott, jó elosztású, történelmileg korrekt, és további előnye, hogy a XVIII. század első felének több hadserege megépíthető belőlük, szóval mindenképpen érdemes beruháznunk rá.

Források
Konstam, A., Rickman, D.: Peter the Great’s Army (1) Infantry. Osprey Publishing, Oxford (1993). ISBN: 9781855323155

, , ,