wargame.hu

Nagy Sándor serege

okor_makedon_01A világ talán leghíresebb hadvezére, a makedón Nagy Sándor apjától, II. Philipposz királytól egy remekül felépített és megszervezett, jól képzett harcosokból álló hadsereget örökölt, melyből apja halála után a maximumot hozta ki.
Sikerült legyőznie a korszak legnagyobb államának, a perzsa birodalomnak többszörös számbeli fölényben lévő hadseregét is. Később Phyrros itáliai hadjárata alatt több győztes csata során kamatoztatta e hadseregszervezet előnyeit.

A makedón sereget a skót Xyston Miniatures 15mm-es figuráiból festettem ki. Kínálatukban a sereg valamennyi egysége megtalálható, szettenként négyféle figurával. A figurák kidolgozása kiváló, a 20mm-es figurákéval vetekszik.

Mivel a részletek elég élesek és pontosak, a festésük könnyű és élvezetes. Nagyon jól lehet befolyatni és szárazecsetelni is. Sorjázni alig kellett és az osztósíkok is csak 1-2 figuránál láthatók. Sajnos hibás figura azért volt közöttük: az egyik íjász íja rövidre sikerült, mégis átcsúszott a minőségellenőrzésen és az asztalomon kötött ki. Eddig több mint 100 Xyston figurát festettem és ahhoz képest ez az egy hibás darab azért nem rossz arány.

A pajzsokat külön önti a cég a figurákhoz, könnyen felragaszthatók a kezekre, jól illeszkednek. Ugyanez sajnos nem mondható el a lovasokról, amik igényeltek némi faragást és hajlítgatást ahhoz, hogy szépen ülhessenek a lovakon.

okor_makedon_03
A makedón sereg magját a 4,5-5,5 méter hosszú lándzsákkal (szarissza) felszerelt falanksz alkotta. Azért, hogy a harc közben történő előrenyomulás során folytonosan fellépő, az óra járásával ellentétes elfordulást kiküszöböljék, a falanxot önállóan mozgó kisebb egységekre, taxisokra osztották.

okor_makedon_02
A harcosok védőfelszerelése a falanxban elfoglalt helyük szerint változott. Az első sorokban a klasszikus görög nehézgyalogosokhoz hasonlóan felszerelt katonák harcoltak, színes vászonnal borított bronz mell- és hátvértben, lábszárvédővel, bronz sisakban, oldalukon nagyméretű kerek pajzsokkal. A hátsó sorokban már csak a sisak és pajzs viselete fordult elő. Az alábbi képeken látható figurák ezt jól szemléltetik.

okor_makedon_07 okor_makedon_06 okor_makedon_05 okor_makedon_04

Nagy Sándor ütközeteiben gyakran csatadöntő szerepet játszott a makedón lovasság, ahol a harcosok 3-4 méter hosszú lándzsával, fém sisakban, gyakran mellvértben küzdöttek. A jó irányításnak és kiképzésnek köszönhetően catában a kor valamennyi lovasságánál jobban tudtak manőverezni, hirtelen irányt váltani. A következő képeken Nagy sándor és a különböző lovas alakulatok (thesszáliai, barátok, prodromoi) néhány lovasa látható.

okor_makedon_17 okor_makedon_16 okor_makedon_15 okor_makedon_14 okor_makedon_13 okor_makedon_12

A további képeken szövetséges görög falanxharcosok, könnyűfegyverzetűek, hajítógép és személyzete látható.

okor_makedon_21 okor_makedon_20 okor_makedon_19 okor_makedon_18 okor_makedon_11 okor_makedon_10 okor_makedon_09 okor_makedon_08

, ,