wargame.hu

Napóleon gárda-hadserege

A francia gárda-hadsereg a nagy hadsereg kisebb, elit másolata. A cikkben a Perry Miniatures 28 mm-es fém figuráiból megépített egységeket mutatjuk be.

napoleon_francia_garda_05

 

A gárdahadsereg az ütközetek során többnyire a tartalékot képezte. Emiatt a leggyakrabban bevetett egysége a tüzérség volt, hiszen feladatát biztonságos távolból is elláthatta.
Az első képen a gárda „nyargaló” lovastüzérségének 6 fontos ágyúja és egy tarack látható a kezelőivel. A Foundry a saját szabályához igazodva egy egység két ágyú-egy tarack felépítésű.

napoleon_francia_garda_02

napoleon_francia_garda_021

A következő képeken a gyalogos tüzérek nagyobb, 12 fontos ágyúi, azaz, „napóleon gyönyörű lányai” láthatók. Itt egy egység 3 ágyúból és 1 tarackból áll. A gárdatüzérség kezelőszemélyzetét leginkább a kucsma különbözteti meg a „rendes” tüzérektől.

napoleon_francia_garda_04

napoleon_francia_garda_03

Az alábbi képen a gárda-gránátosok 1. gyalogos ezrede látható, mely csak gránátosokból állt. Ők képezték az öreg gárda 1. ezredét. Utánuk következik a gárda 2. ezrede, a vadászok, akik egyben az öreg gárda 2. ezrede. Ők szinte mindig csak tartalékban voltak, a császár igen vigyázott rájuk.

napoleon_francia_garda_081

napoleon_francia_garda_08

 

napoleon_francia_garda_071

napoleon_francia_garda_07

A következő képen a gárda haditengerészei láthatók.

napoleon_francia_garda_09

 

Az 1805. ben elszenvedett tengeri vereség után csak szárazföldön harcoltak. Waterloonál egy zászlóaljuk (kb. 100-150) ember vett részt az ütközetben. Erről az egységről részletes leírás olvasható Tarr Gábor barátunk blogjában.

Napóleon Elba szigetéről való visszatérése után jelentősen fel lett duzzasztva a gárda, önálló hadtestként 20 000 katonára. Ezek között volt a 3. öreg gárda ezred is, ami szintén egy gránátos ezred. Ahogy az a fenti képen is jól látható, ők már nem voltak olyan jól felszerelve, mint az 1. és 2. ezred.

napoleon_francia_garda_10

napoleon_francia_garda_11

 

napoleon_francia_garda_06

 

 

, , ,