wargame.hu

Napóleon svájci gyalogsága

Hogy kerülnek svájciak Napóleon francia seregébe? 1799-ben volt a második zürichi csa­ta, amikor is Massena tábornok (a későbbi marsall) megverte a Szuvorov vezette orosz sereget. Ettól kezdve svájc francia érdekvédelmi területté vált. Ahogy a többi hasonló státuszú területről, így ezután Svájcból is elkzedtek toborozni katonákat a francia hadseregbe.

napoleon_svajci_gyalogsag_13

Minden szövetséges francia állam egyenruhája azonos szabásminta alapján készült, és a felszerelés is teljesen egységes volt. Így a svájciak is ugyanilyen egyenruhában harcoltak, egyedül a frakkjuk színe volt sötét kék helyett vörös a nemzeti hovatartozás kihangsúlyozása miatt.

Ugyanúgy, és ugyanolyan szervezeti egységekben harcoltak, mint a franciák. 6 század alkotott egy ezredet, amin belül volt a francia ezredekkel megegyezően 2 elit státuszú egység, gránátos és voltigeur (előcsatározó könnyűgyalogos).

Svájciak jelentős létszámban harcoltak a spanyolországi hadjáratban és részt vettek Napóleon majd minden nagyobb csatájában is. Különösen jó katonának számítottak, ezért a játékban is elit egységként vesszük őket figyelembe.

napoleon_svajci_gyalogsag_01

napoleon_svajci_gyalogsag_02

napoleon_svajci_gyalogsag_03

napoleon_svajci_gyalogsag_04

napoleon_svajci_gyalogsag_05

napoleon_svajci_gyalogsag_06

napoleon_svajci_gyalogsag_07

napoleon_svajci_gyalogsag_08

napoleon_svajci_gyalogsag_09

napoleon_svajci_gyalogsag_10

napoleon_svajci_gyalogsag_11

napoleon_svajci_gyalogsag_12

A képeken a Perry Miniatures fehérfém figurái láthatóak a svájci 4. gyalogezrednek megfelelően kifestve. Szeretem a Perry szettjeit, mert a késő napóleoni sereg minden egységéhez találhatunk bennük megfelelő figurákat, változatos pózokban.

, , ,