wargame.hu

Napóleon vörös lándzsásai

A vörös (vagy holland) lándzsások Napóleon egyik elit könnyűlovas csapata volt. Miután Hollandia beolvadt Napóleon francia birodalmába, a lengyel lándzsások után a császári gárda 2. könnyűlovas ezredeként, 1810-ben állították fel őket, többségében holland katonákból.

Vörös lándzsás. Forrás: Wikipedia

A felszerelésük és egyenruhájuk szabása teljesen megegyezett a lengyelekével, azonban a színek annak fordítottjai voltak. Vörös frakkot és nadrágot viseltek, így később ebből alakult ki az egység elnevezése is.
Híresek voltak bátorságukról és állhatatosságukról. Miután a Holland hadsereg Napóleon ellen fordult, az egységben szolgáló hollandok még 1815-ben, Waterloonál is kitartottak francia császáruk mellett.

A Perry miniatures 28mm-es figuráiból festettem ki az alábbi képeken látható vörös lándzsás csapatot.
A figurák a hadjáratok alatt szokásos tábori egyenruhát viselik, kék nadrágot, fekete csákótakarót és a lovakon felhajtott sarkú takarót. Ez alól kivétel a tiszt, kürtös és zászlós, akik a díszegyenruhájukat hordják.
A figurák nagyon szép kidolgozásúak, kevés sorjázást igényeltek. Számomra egyetlen szépséghibájuk a lándzsáik: ezek sajnos a szokásos villanypóznák, amelyeket még a túlméretezett kézfejekkel sem tudnak átfogni. Ezt leszámítva szép egység készíthető belőlük. Különösen a felkötött kezű tiszt díszes ruhájának festése okozott örömöt.

napoleoni_francia_voros_landzsas_01 napoleoni_francia_voros_landzsas_02 napoleoni_francia_voros_landzsas_03 napoleoni_francia_voros_landzsas_04 napoleoni_francia_voros_landzsas_05 napoleoni_francia_voros_landzsas_06 napoleoni_francia_voros_landzsas_07 napoleoni_francia_voros_landzsas_08 napoleoni_francia_voros_landzsas_09 napoleoni_francia_voros_landzsas_10 napoleoni_francia_voros_landzsas_11 napoleoni_francia_voros_landzsas_12

Források:

  1. Pawly, R., Courcelle, P.: Napoleon’s Red Lancers. Osprey Publishing, Oxford (2003). ISBN: 9781841765082.
, , ,