wargame.hu

Őfelsége III. György csapatai

A most bemutatandó seregem, szerintem nem a szépségével fog kitűnni az oldalon, de talán néhány hozzám hasonló személyt seregépítésre bíztat, akiket az eddig itt bemutatott szép és aprólékos festésű figurák inkább elbizonytalanítottak. Ez egy példa lehet talán néhány ennek a hobbinak az elkezdésén gondolkodónak, hogy egyszerű iparos munkával is létre lehet hozni egy sereget, melyet nem biztos, hogy a szépségért fogunk szeretni, de lehet vele játszani, és azt mondja magának, ilyet, sőt ennél szebbet én is el tudok készíteni.

Valamikor az idők homályában (van már talán öt éve is), megállapodtam egy barátommal, hogy a napóleoni háborúk csatáit fogjuk játszani. Mivel ő elkezdte gyűjteni a franciákat, nekem maradtak a britek (nem mintha különösebben bántam volna). Kezdetben ki sem akartuk festeni a katonákat, majd arra gondoltunk, hogy az ő serege kék, az enyém meg piros lesz. Aztán egy klubban kifestett figurákat is láttam, és úgy határoztam, hogy mégiscsak megpróbálkozom valamilyen egyszerűbb festési móddal.

Első lépésként a következő szettekből szereztem be 1-1 dobozzal:

Italeri 6058 British and Scots Infantry
Italeri 6004 Highlander Infantry
Revell 02578 British Life Guard

Airfix 01746 Waterloo British Artillery

Kezdetben egy Airfix tüzérséggel próbálkoztam, de senkinek sem ajánlom, hogy ezzel kezdjen, mert több kudarcban lesz része, mint örömben. Sajnos nagyon nehezen marad meg rajta a festék. Aztán nekiláttam a lovasságnak, melyet öröm volt festeni és sikerélményt adott.Nagyon egyszerű festéstechnikát alkalmaztam. Egyszerűen a nadrág szürkéjével lealapoztam a figurát. Majd a fehér szíjazat kiemelkedő elemeit vastagon kifestettem. Ezután már a kiemelkedő fehér vonalak mellett kellet kifestenem az egyenruhát. Általában azt az alapelvet követtem, hogy mindig a kiemelkedőbb dolgokat fessem le előbb, mert akkor az majd vezeti az ecsetet, illetve ha szerencsém van, akkor mellette folyva kitölti a következő szín helyét. Észrevettem egy érdekes jelenséget magamon festés közben, azt, hogy amíg a testszínt nem festettem fel, nem igazán lelkesített a munka, viszont annak felkerülése után hirtelen megelevenedett a figura, és adott egy lökést a folytatáshoz. Később arra is rá kellett jönnöm, hogy szíjazaton, illetve a szurony és kardhüvelyek végén elhelyezett pici arany festék is elevenebbé teszi a figurát. Azonban semmilyen eljárással nem tudtam elég szépen kifesteni a ruhák zsinórzatát, illetve a váll-lapokat, ezért kénytelen voltam a piros alapszínen hagyni. Ezután elkezdtem kifesteni a gyalogságot, mely kezdetben csak olyan két doboznyi volt, de aztán innen-onnan egyesével elkezdtek szaporodni, míg a végén a teljes létszám a 150 db felé közelített. Ekkor elkezdtem halmozni a hibákat. Először is volt olyan sorozat, ahol azt gondoltam, hogy megspórolom az alapozást, amiért cserébe viszont sok után javítgatást „nyertem”. A második gondom az volt, hogy ilyen nagy tömegű viszonylag egyforma figura fásulttá tett és hosszú időre elvette a kedvemet a további munkától. Meg is fogadtam, hogy egyenruhás figurából egyszerre egy doboz figuránál többet nem festek. Mintegy két évvel ezelőtt, amikor már a zöld és a piros visszajavítgatása megvolt, zátonyra futott az egész vállalkozás és a félkész sereg kupakra ragasztva dobozba került egészen a közelmúltig.

Időközben megismertem egy szabályt, ami alapvetően tetszik, de a klubban a többiek 28mm-es figurákkal játsszák, viszont ennyi befektetett munka és pénz után már nem akartam méretarányt váltani, továbbá a barátommal való megállapodásom is kötött. Ezért leporoltam a dobozban lévő sereget, és elhatároztam, hogy olyan állapotban, ahogyan vannak, feltalpalom őket. A figurákat egyesével talpaltam, mert így később, másféle szabállyal is használható lesz. Kezdetben 10x20mm talpat akartam a gyalogságnak, de az újabban kiadott figurák miatt a talp szélességét 15mm-re kellett növelni. A lovasságnál egyértelmű volt a megszokott 20x40mm.A talpalás végül a szokott faragasztó, szitált salak, barna festék, szürke szárazecsetelés, műfű eljárással készült, majd a végén a talpnál minden irányba 1-1mm-rel kisebb mágnesfóliát ragasztottam.

napoleon_brit_1_72_01_gyalogsag napoleon_brit_1_72_03_gyalogsag napoleon_brit_1_72_04_gyalogsag napoleon_brit_1_72_05_gyalogsag napoleon_brit_1_72_06_gyalogsag napoleon_brit_1_72_07_lovassag napoleon_brit_1_72_08_lovassag napoleon_brit_1_72_09_lovassag napoleon_brit_1_72_10_tuzerseg napoleon_brit_1_72_11_sereg napoleon_brit_1_72_12_sereg napoleon_brit_1_72_02_gyalogsag

A fotókon láthatók az elkészült egységek, amik körülbelül a teljes sereg 40%-át adják. Gondolkodtam azon, hogy később esetleg kifestem a kézelőket és a gallérokat, ezredeknek megfelelő színűekre, de amíg nem egyértelmű az egységek mérete, addig jobbnak láttam azokat alapszínen hagyni. Továbbá valószínűleg idővel lecserélem a lobogókat a warflag-on található szebben kidolgozottakra.

A még kifestésre váró szettek 1-1 dobozzal:

Revell 02571 British Infantry
Italeri 6095 British Infantry 1815
Italeri 6083 British 95th Regiment
Revell 02578 British Life Guard
Italeri 6001 Scots Greys
Italeri 6041 British Artillery
HäT 8003 British Rocket Troops

, , ,