wargame.hu

Orosz könnyűgyalogság – figurafeljavítás

A következőkben egy gyenge minőségű, de hasznos szett figuráinak feljavítását és festését kívánom bemutatni. A középkori orosz seregemből hiányzott a könnyűgyalogság, bár a valóságban nagyobb csatákhoz, hadjáratokhoz mindig toboroztak az egyszerű köznépből is gyalogságot a seregekhez.

Amikor a PSR-en megláttam az LW Medieval Russian Warriors szettjét, gondoltam, hogy itt az ideje a seregem kibővítésének. A szett legnagyobb hibája nehéz beszerezhetőségén és árán kívül, hogy a figurák teljesen nyaktalan, rövidlábú gnómok hatását keltik. Viszont az arcuk, ruhájuk szépen részletezett, nagyon karakteres és egyedi. Hasonló figurákat egy gyártó sem készít.

Két csomagot rendeltem meg belőlük a Lucky Toys-tól. Kellemesen csalódtam, mikor megkaptam őket. Világos krémszínű műanyagból készültek, ellentétben a PSR-en látható vöröses színtől, ami a kékhez hasonlóan mindig nagyon nehezen festhető.

kozepkori_orosz_gyalogos_01_eredeti

Meglepően kevés sorja volt a figurákon. Legelőszőr ezektől szabadultam meg egy éles, vékony szikével. Következő lépésként összehasonlítottam a katonákat egy megfelelő anatómiával rendelkező Zvezda orosz lovag figurájával, hogy látható legyen, mennyivel kell megtoldani a figurák lábait és nyakait.

Ezután levágtam a buggyos nadrág alatt a lábakat, majd a haj és szakáll mentén a fejeket. A toldást egy megfelelő vastagságú öntőkeret széléből vágtam ki és pillanatragasztóval illesztettem össze a részeket. Én úgy szoktam figurákat ragasztani, hogy mindkét felületre teszek egy-egy cseppet, majd 15-20 másodperc múlva, amikor már nem olyan híg a ragasztó, erősen összenyomom a két felületet. Egyes figurák karjait levágtam a testről, de csak annyira, hogy a megfelelő irányba hajlíthassam, majd 0,8mm-es rugóacélból készült dárdákat ragasztottam a kezükbe. A többi orosz katonához hasonlóan talpaltam fel őket. Az első két kép ebben az állapotban mutatja a figurákat.

kozepkori_orosz_gyalogos_02_nyers
kozepkori_orosz_gyalogos_03_nyers
kozepkori_orosz_gyalogos_04_alapozott

Ezután az Italeri „Italian Dark Brown”-nal alapoztam le őket. A dárdás figurákat különböző árnyalatú barnával és zöldel szárazecseteltem, a vezér és lovag figurákat élénkebb színekkel festettem ki.

kozepkori_orosz_gyalogos_05_kesz
kozepkori_orosz_gyalogos_06_kesz
kozepkori_orosz_gyalogos_07_kesz

Festés után a sodronyinges lovag támaszkodó jobb keze alá egy másik szettből származó baltát ragasztottam, a vezér figura keze alá pedig az ehhez a szetthez adott pajzsot, majd ezeket is lefestettem. Bár én ritkán lakkozom a figuráimat, hogy a fényes és matt részek kontrasztja megmaradjon, ezúttal, mivel itt a dárdásokon nincs fémfelület, egy lapos ecsettel Italeri matt lakkot kentem rájuk.

, ,