wargame.hu

Osztrák dragonyosok

A dragonyosok a vértesekkel együtt alkották az osztrák nehézlovasságot. Az 1848-49-es magyar szabadságharcban jelentős szerep jutott nekik, valamennyi hadszínterén bevetésre kerültek.

Az osztrák dragonyosok megjelenése jelentősen változott a napóleoni háborúktól 1848-ig. A szabadságharcban sötétzöld frakk helyett már fehéret viseltek, a gombsoros, szürke lovaglónadrág helyett kék pantallót, oldalán gombok helyett vékony fehér csíkkal. Néhány korabeli ábrázoláson a nadrág szárán fekete bőrrátét is látható, ugyanolyan, mint a huszárok lovaglónadrágjain. A nehéz, egyenes pallos helyett, a könnyűlovas svalizsérokkal együtt ívelt kardot kaptak. Fegyverzetükhöz tartozott még egy karabély és egy pár pisztoly.

HM-1506_28

Az egyes dragonyosezredeket továbbra is a hajtókák és gombok színei alapján lehetett megkülönböztetni.

A Honvéd Miniatures 6. szettjében 12 dragonyost kapunk 4 pózban: közkatona, kürtös, zászlós és tiszt. Az előre mutató tisztet leszámítva mindegyik „várakozó” testtartásban van. Háromféle lovat kapunk, sétáló és álló pózokban. A zászlósokhoz külön jár 1-1 acél zászlórúd és 3 nyomtatott zászló.

A dobozban kapunk még a figurasorozatban szokásos terepmintázatú műgyanta talpakból is 6db-ot. Ezekre 2-2 lovast rakhatunk fel egymás mellé.

HM-1506_00

A figurák sorjázást nem igényelnek, a lovakra is jól illeszkednek. A lovak a talpakon kialakított mélyedésekbe csak egyféleképpen illeszkednek, de abba pontosan.

Én a dragonyosokat a lovaikra ragasztva festettem ki. A kevesebb gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom, hogy a lovasokat alulról fúrják meg, tegyék fogpiszkálóra és külön fessék ki a lovat és a dragonyost, és csak utána ragasszák a helyére pillanatragasztóval. Arra figyelni kell, hogy a ragasztott felületen ne legyen festék! A zászlós kezébe viszont mindenképpen a festés előtt érdemes már beleragasztani a zászlórudat.

A lovasokat 2 különböző ezred színeiben festettem ki. A korban még szokásos volt az egyes ezredekben azonos színű lovakat használni, erre tekintettel festettem ki én is a lovakat. A kürtösök szürke vagy fehér szőrű lovakat kaptak.

HM-1506_27

Az összeragasztott lovas figurákat megmostam, kupakra ragasztottam, majd alapozásként feketére fújtam. A lovakkal kezdtem a festést. Amiket sötétebbnek akartam, azt feketén hagytam és különböző barnával szárazecseteltem, amiket világosabbnak szántam, azokat sötétbarnára alapoztam és világos barnával szárazecseteltem. A sötétebbeknek visszafestettem feketére a sörényét és farkát, majd sötétszürkével szárazecseteltem. Egy-két ló kapott fehérjegyet az orrára, és a lábszárára. A lovak szemét is érdemes kifesteni a drámaibb hatás kedvéért. Én 1-1 kis fehér foltot szoktam tenni a szemek helyére, majd abba egy kisebb fekete pöttyöt úgy, hogy csak egy kis félholdnyi fehér maradjon.

A lovasok nadrágját egységesen sötétkékre, a frakkokat nagyon világos szürkére alapoztam. Ezután a hajtókákat pirosra, illetve sötétzöldre festettem. A sötétzöld gallérok és kézelők közepébe még világosabb zölddel húztam 1-1 csíkot. A szabadságharchoz sötétebb vörös és kék hajtókaszínű ezredeket is festhetünk. Arra figyeljünk, hogy a gyalogsági frakkoktól eltérően a lovasok frakkszárnyainak visszahajtásai fehérek, az ezredszínek csak az éleken jelennek meg vékony csíkokban. Világoskékkel szárazecseteltem a nadrágot, fehérrel kihúztam az oldalán a csíkot, majd a frakkot és a szíjazatot is fehérre festettem úgy, hogy a hajlatoknál és a részletek váltásánál vékony szürke csíkokat hagytam. A tiszt frakkján nincsenek vállapok. Fekete csíkos sárga sálövet visel és fehér bőrkesztyűt. A lova sabrakjának szélét sárga helyett festhetjük arany színűre is. A zászlós egy széles, fehér tartó szíjat viselt, amire az ezred hajtókaszínéből 2 hullámos vonal került rá díszítésként.

HM-1506_31 HM-1506_30

Az arcok, kezek és fegyverek festését, a figurák talpalását a korábbi HM szettekről szóló cikkekben leírtak szerint csináltam meg. A sisakok tarajáról hiányzik a gyapjúból készült hernyó alakú díszítés, ezt hadjáratok során levették róla, A taraj tetejét egy rézlemez zárta le. A tisztek sisakját nem csak elöl borította rézlemez, hanem az egész tarajt is mintás rézveret díszítette.

HM-1506_23 HM-1506_22 HM-1506_21 HM-1506_20 HM-1506_24 HM-1506_25 HM-1506_26 HM-1506_29

A szettből elkészült 6 lovassági talp, a Borúra Derű! játékszabály és pontrendszer szerint 6 századnak felel meg. Bevethetjük őket egy csapatként, de akár 2 vagy 3 önállóan tevékenykedő osztályt (svadront) is kiállíthatunk belőlük.

HM-1506_32

A szett a Fritz Figuren terméke, megrendelhető a Hagen Miniatures webshopban.

, , ,