wargame.hu

Osztrák-magyar sereg, 1914-18

ww1_osztrak_magyar_15mm_07 A világháború elejére odalettek a szép, színes egyenruhák, huszárruhák, és ezt a háborút már a csukaszürke, később a tábori szürke, és nyers bőr színű szíjazatok jellemezték osztrák magyar oldalon. Ez alól a népfölkelők kivételt jelentenek, akik még a régi kéket kapták, ezzel, aki akar, kis színt tud vinni seregébe.

A tábori szürkét kevésbé, a csukaszürkét szerettem inkább festeni, mert ez legalább kékes. Leginkább a franciák egyenruhájára hasonlít, akik ráadásul ezt is csak a háború folyamán rendszeresítették, annak kitörésekor még piros kék színekben parádéztak, mint a vásári céllövölde célpontjai.

A színek kedvéért elkélt hát egy színesebb ruha a szürke mentét felvett dragonyosra osztrák oldalon. Magamból indultam ki, mi is viseltünk úgy ruhát sorkatona korunkban, ahogy nem volt szabályos, és néhány ilyen kirívó monarchiás esetről direkt gyűjtöm is a képeket. Mert volt ilyen, s ez ad felüdülést a seregfestésnél. Aztán a nyári gyakorlatokon, front mögött viselt fehéres tábori zsávoly nadrágot is felhúzattam néhány osztrák-magyar bakára, csak a monotonitás elkerülése végett. Egyik katonán, a bal mellen a piros mesterlövész zsinór is felkerült, bár alig látható. A szanitéc megkapta vöröskeresztes karszalagját, van akinek fekete babmérő csákó jutott, amit valójában a fronton nem hordtak, ott a tiszt a legénységihez hasonló kepi sapkát hordta, a babmérőt a tábornokok pedig szürke színben viselték. A tábori sapkára tűzve ott a több száz éves hagyomány szerint a tölgyfalomb is!

ww1_osztrak_magyar_15mm_11

ww1_osztrak_magyar_15mm_12

A háború második felében alakított „rohamista” alakulatoknak pedig – amelyek elsőként lettek rohamsisakkal ellátva, s amolyan kemény elit, a nagy rohamokat az élen vezető csapatok voltak – a sisakjai a tábori szürkétől elütő, keki színűre festhetők! Végül a csukaszürke, tábori szürke és tábori zsávoly keveredése eléggé színessé tette a csapatokat.

ww1_osztrak_magyar_15mm_03ww1_osztrak_magyar_15mm_04ww1_osztrak_magyar_15mm_05ww1_osztrak_magyar_15mm_06

Ahogy a lovas kiment a „divatból”, úgy jelentek meg az automobilok. Ezt a képeken látható, vasúti terepasztalokhoz kiadott Märklin teherautó készlettel sikerült imitálnom, bár azóta vettem fémből teherautót is a Minifigstől. Ez utóbbinak nincsen olyan gyűjteményi értéke, mint a Marklinnek, de a célra jobban megfelel.

ww1_osztrak_magyar_15mm_01

ww1_osztrak_magyar_15mm_02

A tüzérség 8 cm-es tábori ágyúi is Minifigs készletből vannak, és a tábori szürke festést kapták, bár a legénységük még csukaszürkében van. Az egyik löveg előtti utászmunka a kertben letört ágakból épült. A tüzérek gallérján a fegyvernemet jelző piros posztó.

ww1_osztrak_magyar_15mm_09

ww1_osztrak_magyar_15mm_10
ww1_osztrak_magyar_15mm_08 

, ,