wargame.hu

Osztrák sorgyalogság 1848-ból

A Honvéd Miniatures harmadik szettjében ‘német’ egyenruhás osztrák sorgyalogságot kapunk 15mm-es, 1:100-as méretarányú figurákból.

1848_osztrak_sorgyalogsag_17

A dobozból 10 osztrák sorgyalogos századot, illetve 2 zászlóaljat állíthatunk össze. 30 katonát tartalmaz a szett, ebből 2-2 tiszt, zászlóhordozó és dobos figura. 24 közlegényt kapunk egyforma felszereléssel, a nagykabátjukat karikába hajtva, keresztben átvetve, ahogy menetben és ütközetben leggyakrabban viselték. A katonák négyféle pózban állnak, melyek csak apróságokban térnek el egymástól.

Osztrák sorgyalogos 1848-ban

A szetthez jár még 3db nagyon szép, szabályzat szerinti császári zászló. Ebből kettő sárga, mindkét oldalán a Habsburg címerrel, egy zászló pedig fehér, egyik oldalán a császári sassal, a másikon Szűz Máriával. A zászlókat a szetthez kapott 2db vékony és kihegyezett acél rúdra ragasztva adhatjuk a zászlósok kezébe. Szűz Máriás zászlója csak az ezredek első zászlóaljainak volt, a többiek a sárga alapú, fekete sasos zászlók alatt harcoltak, ezért az jóval gyakoribb volt a csatatereken.

A napóleoni háborúk végétől 1848-ig nem sokat változott az egyenruha. A legszembetűnőbb, hogy a szűk fehér nadrág és fekete lábszárvédő helyett egy bővebb, világoskék pantallót kaptak a katonák, melynek oldalvarrását egy vékony fehér csík fedte el. A csákóról elhagyták a tarkóvédőt és kissé alacsonyabb lett. A kovás fegyvereket lőkupakosra cserélték. A felszerelést jól szemlélteti ez a korabeli ábrázolás. A rajzon ugyan nem látható, de a szabadságharc során az osztrák császári seregben előírták, hogy fehér vászon csíkokból fordított V betű kerüljön fel minden csákó elejére, a magyar sorgyalogos ezredektől való könnyebb megkülönböztethetőség miatt. A doboz fedelén már ilyen csákóban menetel a katona.

A dobozból 10 osztrák sorgyalogos századot, illetve 2 zászlóaljat állíthatunk össze. 30 katonát tartalmaz a szett, ebből 2-2 tiszt, zászlóhordozó és dobos figura.

1848_osztrak_sorgyalogsag_101848_osztrak_sorgyalogsag_091848_osztrak_sorgyalogsag_11

24 közlegényt kapunk egyforma felszereléssel, a nagykabátukat hurkába hajtva, keresztben átvetve, ahogy menetben és ütközetben leggyakrabban viselték. A katonák 4 féle pózban állnak, melyek csak apróságokban térnek el egymástól.

1848_osztrak_sorgyalogsag_051848_osztrak_sorgyalogsag_041848_osztrak_sorgyalogsag_031848_osztrak_sorgyalogsag_061848_osztrak_sorgyalogsag_071848_osztrak_sorgyalogsag_081848_osztrak_sorgyalogsag_18
A figurák talpalásához 10 db terepmintázatú műgyanta lapot kapunk a dobozban. Ezekre 3-3 katonát ragaszthatunk, mely a ‘Borúra Derű!’ szabályrendszer szerint egy gyalogos századnak felel meg. A Honvéd Miniatures korábbi szettjeihez hasonlóan itt is kör alakú mélyedések jelölik ki a figurák helyét, melyekbe nagyon jól illeszkednek a katonák talpai.
A szetthez jár még 3db nagyon szép, szabályzat szerinti császári zászló. Ebből kettő sárga, mindkét oldalán a Habsburg címerrel, egy zászló pedig fehér, egyik oldalán a császári sassal, a másikon Szűz Máriával. A zászlókat a szetthez kapott 2db vékony és kihegyezett acél rúdra ragasztva adhatjuk a zászlósok kezébe. Szűz Máriás zászlója csak az ezredek első zászlóaljainak volt, a többiek a sárga alapú, fekete sasos zászlók alatt harcoltak, ezért az jóval gyakoribb volt a csatatereken.

1848_osztrak_sorgyalogsag_16

A katonák sorjázást szinte egyáltalán nem igényeltek. Festés előtt langyos szappanos vízben megmostam, majd kupakokra ragasztottam őket. Először fehérre alapoztam a figurákat, majd nagyon világos szürkével átfestettem a frakkot és szíjazatot, majd fehérrel kihúztam a részleteket úgy, hogy vékony szürke csíkokat hagytam a felületváltásoknál. Itt alkalmazható más technika is, van aki inkább a fehér színre folyat szürkét, majd újra kihúzza az éleket, vagy csak a mélyedésekbe húz 1-1 szürke csíkot, de választhatjuk azt is, hogy a szürke alapot szárazecseteljük fehérre. A fehér részletek után festettem meg a hajtókákat, azaz az ujjak visszahajtását, az álló gallérokat, vállapok éleit és a frakkok alsó széleinek fölhajtott részét. A szabadságharc kitörésekor a birodalom egész területén szét szórva állomásoztak mind a ‘magyar’, mind a ‘német’ egyenruhás sorgyalog ezredek zászlóaljai és századai, ezért a háború során felállított osztrák dandárok igen vegyes képet mutattak. Piros, kék, zöld, barna és ezek különböző árnyalataival színezett hajtókájú sorgyalogos egységek is küzdöttek a harcokban. Én az egyik zászlóaljat zöld a másikat vörös hajtókával festettem meg. Ezután a hátizsákot és az arcokat vöröses barnára festettem. A kézfejeket és a puskatust egy kicsit sötétebb barnára festettem, majd testszínnel húztam ki az orrokat és füleket, majd a szemek alatti orcákra és az állakra 1-1 festékpöttyöt tettem. Testszínnel festettem meg az ujjakat is, úgy, hogy az ujjak között barna csíkokat hagytam. A tiszt és a zászlós kezét fehér kesztyűsre festettem. Sötétbarnára festettem a katonák haját, és sárgásbarnával függőleges csíkokat húztam rá. Világos szürkére festettem a keresztbe vetett nagykabátokat, majd a mélyedésekbe sötét szürkével csíkokat húztam. Ezt csinálhatjuk fordítva is, sötétszürke alappal, majd világossal kihúzva, vagy szárazecsetelve. A nadrágokat egyszerűen csak világos kékre festettem úgy, hogy a szárak külső oldalain 1-1 vékony fehér csíkot hagytam. Gyakorlottabb modellezőknek lehet a nadrágot is szépen árnyékolni, előbb sötét kékre festjük őket, meghagyva oldalt a fehér csíkokat, majd csak szemből és hátulról nagyon világos kékkel szárazecseteljük a nadrágszárakat.
A pantalló után a fekete részek következtek, azaz a csákók, cipők, rohamszíjak, szurony és kardhüvelyek. A zászlókat pontosan körbevágtam, majd ráhajtottam a rudakra. Egy csepp folyékony faragasztót tettem a közepükbe és erősen összeszorítottam, majd óvatosan hullámosra hajtogattam őket. A ragasztó 1-2 óra alatt kötött meg teljesen. Ezüsttel kihúztam a puskák csövét és szuronyait, majd sárgaréz színűre festettem a csákórózsákat, szuronytokok, kardhüvelyek végeit és kardmarkolatokat, a zászlórudak csúcsait, tartótokjait és a zászlót a rúdra erősítő szegecseket, a puskák csőleszorító gyűrűit. Fordított fehér V betűket festettem a csákókra, majd sárgára festettem a csákóbojtokat, a tisztek övét, a dobokat és zászlórudakat, és ezekre még fekete haránt csíkokat húztam. A tiszt csákójának és gallérjának felső szélére, a szemellenző élére arany sávokat festettem. A zászlós is kapott egy sárga csíkot a csákójára. A figurák talpait sötétbarnára festettem, majd szárazecseteltem bézs színnel.
Végezetül a szuronytokok, kardhüvelyek közepébe, cipők orrára és a tölténytáskák, csákók éleire sötétszürkével 1-1 csíkot húztam.
Ezután következett a figurák alapozása. A szetthez kapott műgyanta lapokat sötétbarnára festettem. A figurák mélyedéseit festetlenül hagytam, hogy majd a ragasztás hatékonyabb legyen. Következő lépésként nagyon világos bézs színnel szárazecseteltem a felületeket.

1848_osztrak_sorgyalogsag_02

A fűfoltok elkészítéséhez faragasztóból 1-1 cseppet tettem az alapra úgy, hogy a látható rések körvonalait megtörjem. A ragasztófoltokra vasútmodellező füvet szórtam, ami 2-3 óra alatt megszáradt. Végezetül az egészet selyemfényű lakkal fújtam le.
A szett megrendelhető a Hagen Miniatures webshopban. A figurákkal játszható szabályt innen lehet letölteni, a hozzá tartozó pontrendszert pedig innen. Az elkészült 10 db gyalogos századból 2 zászlóaljat állíthatunk fel 5-5 vagy 4-6 bontásban, így ezzel a harmadik dobozzal már meg is nyílt a lehetőség a játékra, 1848-49-es csaták modellezésére.

1848_osztrak_sorgyalogsag_121848_osztrak_sorgyalogsag_131848_osztrak_sorgyalogsag_141848_osztrak_sorgyalogsag_15

, , ,