wargame.hu

Osztrák vadászok

Az első osztrák vadász alakulatokat a Hétéves háború alatt állították fel. A hadvezetés felismerte, hogy a csatatéren szükség van egy reguláris, jól képzett, de önállóan tevékenykedő lövész egységre is. Ezek idővel egyenruhájukban és felszerelésükben is egyre jobban elkülönültek a sorgyalogságtól. A napóleoni háborúk során már szürke frakkot, nadrágot és nagy karimájú kalapot viseltek. A gyalogságénál rövidebb puskákkal és hosszabb vágószuronyokkal szerelték fel őket. Egy részük huzagolt csövű, kurtályt kapott.

A Honvéd Miniatures legújabb szettjében az 1848-as olasz és magyar függetlenségi háborúhoz való vadász figurákat kapunk. A figurákon a napóleoni korban szokásos lábszárvédő helyett már pantalló van, a kalapok karimája kisebb.

HM-1507_27

A Honvéd Miniatures 7. szettje 18 vadászt tartalmaz hat pózban.

HM-1507_02

HM-1507_03

A doboz tartalmaz még a figurasorozatban szokásos terepmintázatú műgyanta talpakból is 6 db-ot. Ezekre 3-3 figurát rakhatunk fel.

HM-1507_10

A talpak nem egyformák, a mélyedések különböző elrendezésűek, így nagyon sokféle variációban tehetjük fel a figurákat, ahogy ez a következő képeken is látható.

HM-1507_13

HM-1507_15

HM-1507_18

HM-1507_20

HM-1507_21

HM-1507_22

HM-1507_23

A figurák sorjázást nem igényelnek. Ha jobban meg szeretnénk különböztetni őket a többi gyalogostól, akkor levághatjuk a szuronyokat, mert a sorgyalogsággal ellentétben, a vadászok nem tartották mindig feltűzve csata közben.

A figurákat először sötétszürkére alapoztam, majd egy élénk zölddel kihúztam a hajtókákat, kézelőket, gallérokat, a puskaszíj tartó vállpereceket, a díszítő bojtokat és a nadrág oldalvarrását takaró csíkot. Vörösesbarnára festettem az arcokat és testszínnel kihúztam az orrnyerget, orcát, állat és füleket. Sötétbarnára festettem a hátizsákot és okkersárgával szárazecseteltem. Szintén sötétbarnára festettem a puskatust, kenyeres zsákot, lőporszarut és kulacsot is. A kulacsot okker sárgával húztam ki, a kenyeres zsákot bézs színűre a lőporszarut szürkére festettem.

HM-1507_24

Ezután feketével kihúztam a szíjazatot, bakancsot, kalapot és tölténytáskát. Sárgarézre festettem a gombokat, a kürtöt a kalapon és a szuronytok végét és tartófülét. Fémszínűre festettem a puskacsövet és szuronyt, majd ezüsttel húztam rájuk néhány csíkot. A figurák mindegyikénél vadászkurtály van, de ha festünk rájuk sárgaréz gyűrűket, akkor már rövid csövű muskéták látványát keltik, melyek szintén használatosak voltak a vadász egységekben.

Világosszürkével még itt-ott kihúztam a frakk és nadrág egyes részeit, majd sötétszürkével a fekete részekbe is húztam néhány csíkot. A puskatus középvonalát pedig világosbarnával emeltem ki. Az alapozást a korábbi Honvéd Miniatures szetteknél leírtak szerint készítettem el.

A figurák megvásárolhatók a Hagen-Miniatures webshop-ban.

HM-1507_11

HM-1507_12

, , ,