wargame.hu

Páncélvonat a XX. század eleji harcokhoz

A legelső páncélozott szárazföldi harcjárművek a páncélvonatok voltak. A XIX. századi gyarmati háborúkban tűntek fel legelőször és alkalmazásuk igen sikeresnek bizonyult. Később az I. világháborúban a megmerevedett frontviszonyok miatt jelentősen háttérbe szorultak, azonban a háború után a magyar Tanácsköztársaság harcaiban, a lengyel-szovjet háborúban, de legfőképpen az orosz polgárháborúban ismét fénykorukat élték.

Az orosz polgárháború az egyik legizgalmasabb terepasztalos játéktéma. A gyorstüzelő fegyverek és a páncélozott járművek mellett még jelentős szerepet kapnak a lovasrohamok. A  csatákat változatos terepviszonyok mellett lehet játszani, sivatagtól hómezőn át hegyvidékeken, erdőségeken vagy utcai harcokkal egyaránt. Több mint egy évtizede játszunk Ákival és Lalibasával a fehérek és bolsevikok bőrébe bújva 1:72-es méretarányban orosz polgárháborús csatákat. Régóta terveztem a seregek színesítését páncélvonattal, de sajnos a kínálat ebben a méretarányban igen szűkös és ami van az is csak méregdrágán szerezhető be. Ezért úgy döntöttem, hogy a páncélozott kocsikat magam fogom elkészíteni úgy,  hogy a H0 (1:87) vasútmodellező méretarányhoz illeszkedjenek. Így használni tudom a még gyermekkoromból meglévő NDK-s PIKO síneket, mozdonyt nyitott tehervagont és alvázakat is.

Nagyon sokféle és változatos formájú páncélkocsit használt mindegyik harcoló fél, így a neten könnyű volt választani 2 játékhoz alkalmas típust. A felépítményt az alvázak méreteihez igazítva készítettem el 1 mm vastag sztirol lapokból.

A lapokat méretre vágás után pillanatragasztóval rögzítettem egymáshoz. Az íves részeket 0,5 mm vastag sztirolból vágtam ki, hogy könnyebben és szebben lehessen az elemeket a helyükre hajlítani.

Fontos, hogy mielőtt 1-1 zárt részt elkészítünk, sötétre fessük a belső teret, mert később ez már igen nehézkes, viszont a nyílásásokon keresztül valószínűtlen látványt nyújtanak a kivillanó fehér felületek. A lövegtornyok kupoláit az automatákban véletlenszerűen kapható 100-200 Ft-os játékok műanyag tárológolyóiból készítettem. A lövegcsöveket műanyag figurák öntőkereteiből, a géppuskákat fogpiszkálókból állítottam össze.

A szegecseléshez faragasztót kevertem össze szódabikarbonáttal,  és az így előállt sűrű masszából fogpiszkálóval tettem 1-1 pöttyöt a megfelelő helyekre.

A festést Vallejo olívazölddel kezdtem, majd száradás után Citadell Flesh Wash és Revell akril fekete keverékkel folyattam be az egész felületet. Végül világos zölddel szárazecseteltem a kocsikat.

  

A teljes szerelvényhez még egy csapat pályamunkásra is szükség volt, hogy az előforduló vágányhibák elhárítására is legyen mód a harcok folyamán. A Strelets-R Crimean War Russian Naval Artillery és Cossak infantry and Sailors szettjéből válogattam pár figurát, amik megfelelő festéssel jól használhatók polgárháborús katonáknak is.

A teljes szerelvény átesett már a tűzkeresztségen;  a legutóbbi wargame csatánkban vörösök oldalát erősítette. A lövegek nem okoztak jelentős veszteséget a fehéreknek, de a géppuskákkal sikerült megakadályozni, hogy a visszavonuló bolsevik gyalogságot bekerítse a kozák lovasság.

, ,