wargame.hu

Korismereti találkozó az Emese-parkban

A szigethalmi Emese Várispánságban minden évben megrendeznek egy korismereti találkozót, ahol már rendszeres vendégek vagyunk. A 2015-ös találkozóra két kisebb, a X. századot bemutató diorámát vittünk el. (tovább…)

Hastingsi csata az Emese-parkban

01_emesepark (tovább…)

Magyarok és vikingek az Emese-parkban

Az Emese Várispánság egy X. századot megelevenítő településrekonstrukció, amelyben egy államalapítás-kori ispáni vár élete kerül bemutatásra. Az állandóan látogatható kiállítás mellett évente megrendezésre kerül egy korszakos hagyományőrzőket felvonultató találkozó is. Az idein mi is részt vettünk a De Saggitis-diorámánkkal. (tovább…)

Árpád-kori székely lovasság

A X-XIII. század között, az Árpád-házi hadseregek könnyűlovasságának legütőképesebb részét székelyek, besenyők és kunok alkották. Ezek a határőrzéssel megbízott, és ezért különleges jogokat élvező népcsoportok – ellentétben a letelepedett életmódot folytató többséggel – gyakorlott katonák voltak, és mivel folyamatos érintkezésben álltak a sztyeppei népekkel, sokáig megőrizték a nomádokra jellemző harcmodort, vagyis az ellenség sorainak távolharccal történő megbontását, színlelt visszavonulást, bekerítést majd üldözést. (tovább…)

Honfoglalás kori magyar tábor

A „De Saggitis…”-diorámánkról már csak a magyarok tábora hiányzott, ezért a Bolyai makettkiállításra ezt is elkészítettük, hogy teljessé tegyük a X. századi magyar seregek bemutatását. (tovább…)

X. sz-i frank lovasság, 2. rész

A De sagittis… című diorámánk elkészítéséhez nagyszámú lenyilazott frank lovasra volt szükség, hogy megjeleníthessük a frankoknak a kalandozó magyar sereggel folytatott egyenlőtlen küzdelmét. A Strelets Carolingian Cavalry szettjének igen különleges pózokban lévő lovai tökéletesek voltak lelőtt, haláltusájukat vívó, sebzett lovak elkészítésére. (tovább…)

X. sz-i frank lovasság, 1. rész

A VII. század elejétől Nyugat-, majd később Közép-Európában egy új germán hatalom, a frankok alapítottak birodalmat. A különböző frank királyságok egyesítése után a frank királyok uralmuk alá hajtották a mai Franciaország területét, majd a tőlük keletebbre élő germán népek ellen fordultak. Viszonylag gyors terjeszkedésüket elsősorban a korábbi, római alapokon álló hadszervezettől eltérő felépítésű haderejüknek köszönhetik. A frank hadművészet gyakorlatilag a germán hadművészet kiteljesedése, a feudális, korai „lovagi” sereg alapján.

10_sz_frank_lovassag_15 (tovább…)

X. századi frank sereg

10_sz_frank_15mm_11 (tovább…)

Viking hadsereg

Ki ne hallott volna a mai Walhalla lakóiról, a félelmetes viking harcosokról? A vikingeket szállító sárkányhajók rajtaütéseiről először VIII. sz-i frank krónikák tudósítanak. Ezután még jó háromszáz évig tartották rettegésben Európa tengerparti településeit. A sok evezés és az északi zord időjárás, erős és szívós harcossá edzette őket. Amerikától Bizáncig hódítottak, pusztítottak vagy kereskedtek tengereken, de akár folyókon, szárazföldön utazva is.

vi_armyk

(tovább…)

Nyílzápor Ópusztaszeren, 2009

nyilzapor_opusztaszer_2009_02 (tovább…)