wargame.hu

Reneszánsz kori török sereg

Ez egy reneszánsz kori török sereg, így aztán Mátyás király (aki igazságos és méltán népszerű) hadával és az ezt követő korszak hadaival (akár szárnyas huszárokkal is) bátran megütköztethető. A figurákat a The Assault Group nevű gyártótól vettem (mert ezek voltak a legszebbek).


(tovább…)

Hunyadiak páncélban – fegyvertörténeti kiállítás

A XV. század hadviselése iránt érdeklődők számára kötelező program a Hadtörténeti Múzeum és a Bánsághi Páncél 2016 végéig megtekinthető időszaki kiállítása, amely a Hunyadiak páncélban címet viseli.
(tovább…)

Hunyadi János serege

Hunyadi János a középkori Magyarország legnagyobb hadvezére, erdélyi vajdaként, majd az ország kormányzójaként óriási hatalmat összpontosított kezében. Ezt teljes mértékben az ország védelmének megerősítésére, a hadsereg erejének növelésére használta. (tovább…)

Magyar keresztesek a XV. századból

15_sz_magyar_keresztes_nandorfehervar_07

(tovább…)

Teuton sereg, 1410

A teutonokról többnyire a fekete keresztes fehér köpenyt és a szarvakkal, szárnyakkal díszített, a XIV. században oly divatos vödörsisakot és láncinget viselő lovagok jutnak az ember eszébe. Azonban a német lovagrend katonai szervezetének, felszerelésének és létszámának csúcspontját több, mint 100 évvel később érte el.

15_sz_teuton_knights_13

(tovább…)

A nándorfehérvári diadal diorámája

Miután az ifjú török uralkodó, II. Mehmed 1453-ban elfoglalta Konstantinápolyt, mindenki tudta, hogy a szultán következő célja Magyarország lesz. Mehmed elsőként a nándorfehérvári várat kívánta elfoglalni, mivel ez az erősség számított „Magyarország kulcsának”. Hunyadi János, Magyarország legbefolyásosabb főura és egyben az ország legfőbb katonai vezetője, tudta, hogy önerőből nem képes megszervezni az ország védelmét, ezért külföldről kért segítséget. Annyit sikerült elérnie, hogy a pápa keresztes hadjáratot hirdetett Kapisztrán János vezetésével. A ferences szerzetesnek sikerült is mintegy harmincezer keresztest toboroznia, azonban ezek legtöbbje rosszul felszerelt jobbágy volt. (tovább…)

Levél Isztambulba, 1447

Hunyadi János számos csatájáról megemlékezik a történetírás, az alább közölt, ismeretlen feladótól származó beszámoló azonban valahogyan elkallódott a történelem viharai során, és csak néhány hete látott napvilágot egy napsütéses vasárnap délelőttön. (tovább…)

Középkori zenészek

15_sz_zeneszek_14 (tovább…)

Az első huszárok

Az első huszárok a XV. században tűntek fel a Hunyadiak háborúiban. A törökök portyázó, gyorsan és jól manőverező lovas egységeinek mintájára és azok ellenszeréül szervezték meg az első huszár lovascsapatokat. Megjelenésükről, öltözetükről e korai időszakból kevés információ maradt ránk. Talán ez is lehet az oka annak, hogy a figuragyártók kevés figyelmet fordítanak erre a témára.Egyedül az Old Glory Miniatures adott ki szép, korhű és játékhoz is alkalmas figurákat 28 mm-ben.

15_sz_magyar_huszarok_11

(tovább…)