wargame.hu

Harmincéves háborús dioráma a 24. Mosonshow-n

A 2022-es Moson Show-ra épült diorámánk a harmincéves háború időszakát jeleníti meg, hozzávetőlegesen 800 figurával, 4 négyzetméteren. A figurák Revell, Zvezda, Call To Arms, Mars és IMEX gyártmányúak, illetve saját faragásúak. A festéshez Revell és Vallejo akrilokat használtunk. A tereptárgyak és épületek kartonpapírból, fából és sztirollemezekből készültek. A készítők: Hargitai Szabolcs, Takács Krisztián és Schäfer Zsolt.


(tovább…)

Lengyel szárnyas huszárok

A hadtörténelem talán leglátványosabb lovas csapata volt a XVI. században megjelenő lengyel szárnyas huszárok. A középkori lengyel hadseregben Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király állította fel az első huszár egységeket. Báthory kiváló hadvezetői képességét példázza, hogy a az orosz Rettegett Iván cár seregeire többször is megsemmisítő vereséget mért, amiben jelentős szerepet játszott az újonnan szervezett huszárság. (tovább…)

Török deli lovasság

Ki ne halott volna már deli vitézekről? Gyakran használjuk ezt a kifejezést, de talán kevesen tudják, hogy kik is voltak a delik valójában.

(tovább…)

Törökkori magyar huszárok

Az alábbi cikkben ahhoz nyújtunk segítséget, hogy hogyan állíthatunk össze egy törökkori magyar huszárbandériumot, és ehhez mely figurák használhatóak fel, átalakítás nélkül vagy minimális átalakítással. (tovább…)

Pápa ostroma, 1597

papa_ostroma_1596_erod_szovegbeMiután végre elkészültem az első tercióval Tilly seregéből, és kifestettem egy dobozzal a Zvezda török lovasaiból, úgy gondoltuk, ideje csatába vinni őket. Hogy ne maradjunk azonban mindenféle történelmi háttér nélkül, a csatát Pápa 1597-es ostromához kötöttük, amikor egyesült keresztény sereg vonult a török ellen. (tovább…)

Bajor gyalogság a harminc éves háborúban

A harmincéves háború során a szövetségi rendszerek eléggé képlékenyek voltak, de a Bajorország és a Katolikus Liga mindvégig a császár hű szövetségese maradt, és a Miksa bajor király által fizetett, Johann t’Serclaes von Tilly vezette seregek nagyban hozzájárultak a Habsburg oldal győzelmeihez. Ennek a seregnek egy tercióját építettem meg.

30YW_bajorok_16
(tovább…)

Szamuráj sereg, XVII. század

17_sz_szamuraj_27 (tovább…)

Wargame Somogyi Győzőnél

Két éve, hagyományőrző kapcsolatokon keresztül ismertem meg Somogyi Győzőt, a Salföldi Kopjások kapitányát, aki több egyenruhás könyv szerzője-festője, így neve bizonyára nem ismeretlen azok előtt, akik valamilyen magyar – elsősorban huszár – témájú figura festésébe vagy sereg építésébe fognak.

somogyi_gyozo_huszarok (tovább…)