wargame.hu

Bostoni teadélután tízóraira

A zsinóros háborúk, a rizsporos parókás, zsakettes katonák kora az a korszak, amikor a Habsburg hadseregben megjelennek a magyar gyalogezredek, az „ungarische Infanterie”. Bosszantó, hogy a huszárok „csak” huszárok, bár annyira magyar jellegű az öltözetük, hogy csak „Hungarian pattern”-nek, magyar mintának hívja zsinórmintáikat a szakirodalom. De megnevezésük mégiscsak huszár marad, így a magyar király/bécsi császár oldalán harcoló huszárok osztrák huszárokként jelennek meg az irodalomban. Sajnos. (tovább…)

Porosz hadsereg a Hétéves Háborúban

Nem tudom, ki hogyan van ezzel, de nekem a wargame nem más, mint a gyermekkori katonázások pihentető felelevenítése. Akkor is különböző méretekben lehetett katonákat venni, de nekem, mint vidéki, patakparton felnőtt gyermeknek eleinte bizony az ólomkatona ismeretlen volt. (tovább…)

Orosz hadsereg a Hétéves háborúban

Az alábbi cikkben a hétéves háború orosz hadseregének 28mm-es figurákból összeállított változatát mutatom be. (tovább…)

Nagy Péter gyalogsága

A Zvezda orosz gyalogos szettjével folyatatta a Strelets által megkezdett, a Nagy Északi Háborút feldolgozó figurasorozatot. Cikkünkben bemutatjuk a szettet és egy tipikus orosz egyenruhafestést.

GNW_orosz_gyalogsag_03
(tovább…)

Svéd tüzérség a Nagy Északi Háborúból

Svédország már csaknem két évszázada nem vett részt háborúban, de a XVII. és a XVIII. században alaposan kivette a részét az európai konfliktusokból. II. Gusztáv Adolf a harmicéves háború alatt újjászervezte a svéd hadsereget, és ezzel óriási befolyást gyakorolt az urópai hadművészetre. XII. Károly folytatta eldője aktív tevékenységét, és két évtizeden át háborúzott Oroszországgal, amely később a nagy északi háborúként vált ismertté. Az 1700 és 1721 között zajló harcokban Dánia, Lengyelország és Szászország is bekapcsolódott.

GNW_sved_tuzerseg_23 (tovább…)