wargame.hu

Moson Model Show 2016

A 2016-ban 20. alkalommal megrendezett mosonmagyaróvári makettkiállításon két kisebb alapterületű diorámát állítottunk fel. (tovább…)

Hadszíntér és hátország az első világháborúban – családi nap a Politikatörténeti Intézetben

2015. szeptember 19-én wargame-bemutatóval és diorámával vettünk részt a Politikatörténeti Intézet első világháborús témájú családi napján. A diorámához és a játékhoz is 1:72-es figurákat és járműveket használtunk fel.

1vh_pol_tort_int_2015_37_diorama (tovább…)

Tankok az első világháborúból

Kedvenc frontlevelezőlapom az, amit nagyapám küldött az olasz frontról. A képen ő áll bajtársaival, s a fején a 15M acélsisak van. A képeslap hátoldalán azt kérdi testvérétől: Megismersz-e ebben a nehéz csákóban? (tovább…)

I. vh-s brit sereg

Őfelsége, Nagy–Britannia királyának alattvalói abban a szilárd meggyőződésben léptek hadba az első világháborúban, hogy szegény kis Belgiumot védik meg a csúf németektől. „Anglia” hadai, mint oly sok más háborúban is, a gyarmati, indiai és egyéb katonákból, a skótokból, az írekből és welsziekből álltak. Persze azért voltak köztük angolok is. Egy ínyenc wargamesnek ez a sokszínűség éppen kapóra jön. Hiszen a skót, indiai és más figurák festése izgalmasabb kihívás, és a gyűjtői polcon is jobban mutatnak, mint a közönséges „angolok”. Ezért aztán természetes, hogy első világháborús brit seregemet egy indiai ezred festésével kezdtem. (tovább…)

Csata Galíciában

Kicsit dimbes-dombos, a hegyek árnyékában fekvő, valódi madárcsicsergéssel aláfestett galíciai életképünkhöz előkapartuk a fiókok mélyén már régóta szunnyadó első világháborús 1:72-es műanyag seregeinket. (tovább…)

Cári sereg az 1. vh-ban

Mielőtt elkezdtem volna kiépíteni a Cáratyuska félelmetes hadigépezetét, nem sokat tudtam a korszakról, de nagyszerű kihívásnak tűnt az első világháborús wargame ötlete, mert a köztudatban úgy él a korszak, mint a tehetségtelen tábornokok hibájából rendkívül véres háború. Ezért úgy gondoltam, hogy ha egy tehetséges karosszékgenerális – jelen esetben én – vezeti a hadakat, akkor azok majd sokkal sikeresebbek lesznek a terepasztalokon, mint a valóságban. Innen indult az ötletem, még 2008-ban. (tovább…)

Első világháborús doni kozákok téli egyenruhában

A nyári egyenruhás doni kozákok után következzenek most a téli egyenruhások.

ww1_don_kozak_teli_ruha_15Az első világháborúban az orosz lovasság volt a legnagyobb a hadviselő felek között. 1914-ben 122 lovas ezreddel rendelkezett, aminek majdnem a fele, 51 kozák ezred volt. A lovasságot hadosztályokba szervezték, de a kozákok megtartották önálló ezred-alapú szerveződésüket. A kelet-poroszországi fronton az orosz lovasság általában gyalogosan harcolt, de a monarchiával szemben kiterjedt lovas hadműveleteket hajtottak végre. (tovább…)

1. vh-s orosz hadsereg

Az orosz 15mm-es első világháborús sereg festéséhez egy érdekes kis kézikönyvet használtam alapul, amelyet 1913-ban adtak ki a monarchia katonai kézikönyveként. Ez az Ausztria-Magyarország lehetséges ellenségeit bemutató kézikönyv sorozatnak a cári orosz haderőt leíró füzete. Ebből megismerhettem az orosz hadrendet, szervezést, sőt, még alapvető kifejezéseket is az „ellenség” nyelvén. (tovább…)

Osztrák-magyar sereg, 1914-18

ww1_osztrak_magyar_15mm_07 A világháború elejére odalettek a szép, színes egyenruhák, huszárruhák, és ezt a háborút már a csukaszürke, később a tábori szürke, és nyers bőr színű szíjazatok jellemezték osztrák magyar oldalon. Ez alól a népfölkelők kivételt jelentenek, akik még a régi kéket kapták, ezzel, aki akar, kis színt tud vinni seregébe.
(tovább…)

Első világháborús doni kozákok nyári egyenruhában

A Strelets első világháborús lovassági sorozata hiánypótlónak mondható, hiszen korábban egy gyártó sem gyártott lovasságot a fegyvernem utolsó, hagyományos alkalmazását hozó első világháborúhoz.

ww1_don_kozak_nyari_ruha_14
(tovább…)