wargame.hu

Perzsa sereg gyorsfestéssel

Mindig is nagy kedvenceim voltak a korintoszi sisakos hopliták, ezért az első doboz ókori figurám a Zvzeda 1:72 méretarányú Greek Infantry szettje volt. Gyorsan ki is festettem őket és beszereztem hozzájuk a Zvezda Persian Infantry és Chariot and Cavalry szettjeit is – mindegyikből 2-2 dobozzal, mert hát ugye tanultuk, hogy a perzsák mindig sokszoros túlerőben voltak. A Zvezda perzsáinak korhűsége megkérdőjelezhetetlen, a figurák gyönyörűek, élethű arányok, pózok, szépen kidolgozott éles részletek mindenhol. A görbe dárdákat leszámítva hibátlan szett, megkockáztatom, hogy ebben a méretarányban a legszebb figurák. Nekem azonban a perzsa harcosok megjelenése sosem volt vonzó, és ruházatuk, fegyverzetük nagyon sok apró színes részletből áll, amik a kitűnő Zvezda figurákon ijesztően sok munkaórát ígérve tűntek fel előttem, akárhányszor kézbe vettem őket. Így a festett görögjeim ellenség nélkül pihentek a szekrényben több mint egy évtizedig.

Mikor a fiam ötödikes lett és bejött a tantárgyai közé a történelem, wargame szakkört szerveztem az iskolájában. A történelem szakkör csatáiról itt olvashatók a cikkeim. Mivel a játékok témájával a tananyagot követtük, hamar kikerülhetetlenné vált a perzsa sereg bevetése.

Az időm kevés volt a festésre, ezért úgy döntöttem, hogy a perzsa sereg színességét nem az egyes figurákon, hanem a teljes seregen fogom bemutatni. A Zvezda szetteket kiegészítettem a HäT kicsit később kiadott figuráival. A HäT figurák minősége nagyon változó, de a perzsák a legjobbjai közül valók és méretben, stílusban tökéletesen illeszkednek a Zvzeda figuráihoz.
Első lépésben a hosszú dárdákat 0,8mm vastag acél szálakra cseréltem. A figurák alapozását a fiam csinálta, a sereg felét feketére, a másik felét sötétbarnára alapozta. A fekete figurákat bordóval és sötét kékkel szárazecseteltem, a sötétbarnákat pedig zölddel, kékkel és okkerrel, a perzsa király testőrcsapatát vörössel és lilával. A kezeket testszínűre festettem és az arcon a megmaradt fekete vagy barna alapra tettem három testszínű pöttyöt. A fejkendőket fehérre vagy okkerre színeztem. Ezen kívül csak a dárdákat festettem barnára és a fémrészeket ezüstre. Az összes többi részletet úgy hagytam, ahogy a szárazecsetelés után maradt. Csak a lovas vezér figuráknál és a király harci szekerén festettem ki több részletet.

Gyalogság

Lovasság

Királyi szekér

A talpalást is a fiam csinálta. A 15x15mm-es, 0,5mm vastag sztirol lapokra teniszsalak-faragasztó keveréket kent föl, majd száradás után földszínűre festette. Ezt én még egy kicsit szárazecseteltem világosszürkével, végül mágnesfólia került a talpak aljára.
A teljes sereg három este alatt elkészült és több izgalmas csatában vett már részt.

, ,