wargame.hu

Pun hadsereg

Az egész úgy kezdődött, hogy a 80-as évek első felében szert tettem két doboz Airfix figurára. Napoleoni francia és brit gyalogság volt. Ezek voltak talán a leggagyibb figurák, amikkel életemben találkoztam, de akkor nagyon boldog voltam velük.Aztán szép lassan begyűjtöttem az összes elérhető napoleoni és 2. világháborús figurát 1:72-ben. Nagyon sokat kifestettem közülük, aztán szépen visszatettem a dobozába és nem történt velük semmi.

okor_pun_sereg_28mm_szovegbe Aztán megismertem John-t és kiderült, hogy a katonákkal játszani is lehet mindenféle bonyolult és érthetetlen szabály szerint, csak kitartónak kell lenni. John-nak sokféle korból voltak seregei, ám az volt a furcsa, hogy mind fémből voltak. Ezeket eleinte szorgalmasan lenéztem és akkoriban el sem tudtam képzelni, hogy valaha is ilyeneket fogok gyűjteni, festeni és aztán játszani velük.

Szép lassan megbarátkoztam velük és időközben rájöttem, hogy sok szempontból praktikusabbak a műanyag figuráknál. Elsősorban a méretük: a két leggyakoribb méret 15 és 28 mm. Ezek tökéletesen megfelelnek a legnépszerűbb és leggyakrabban játszott játékszabályoknak (15mm a DBM-hez, 28mm Warhammer Ancient Battles-hez). Másodsorban a választék: megszámlálhatatlan gyártó készít fémfigurákat. A legtöbbjük specializálódik egy vagy legfeljebb 3-4 korszakra, de az adott kor, adott hadseregének minden fajtájú katonáját megmintázzák, hogy jó sokat költhess rájuk. Harmadsorban az anyag maga: a szépen öntött műanyag figurákkal semmi gond, de a csúnyán öntött, sorjásakat majdnem lehetetlen megtisztítani. A fémfigurákkal könnyű dolgozni: jól csiszolhatóak és alakíthatóak.

A képeken látható pun hadsereget a Gripping Beast nevű gyártótól szereztem be, és kb fél évembe telt kifesteni őket. Azóta már többször megütköztek a köztársasági Róma légióival, s bár nem voltak túl sikeresek a csatákban, azért nagyon szeretem őket.

okor_pun_sereg_28mm_elefantok

A punok Karthágó városában éltek. Ez a Karthágó a középiskola első osztályos történelemkönyvében volt található. Ugyanitt éltek a Római Köztársaság polgárai is, így aztán várható volt, hogy előbb-utóbb összeütközésbe kerülnek egymással. A konfliktust az váltotta ki, hogy a cseppet sem telhetetlen Róma úgy gondolta, hogy „ősi jogon” a Földközi-tengeri kereskedelem és különösen ennek haszna őket illeti. Ez eredményezte a három, egymást követő pun háborút, s végül Karthágó teljesen megsemmisült. Az én seregem a 2. pun háborút mintázza, mikor is a nagy Hannibál az Ibériai-félszigetről indulva átkel az Alpokon és megpróbálja a „szerény” rómaiakat jómodorra tanítani. Ezt csaknem 15 éven keresztül teszi, de a rómaiak ugyanolyan bunkók maradtak, mint voltak.

okor_pun_sereg_28mm_Hannibal

Seregem javát az Afrikában és az Ibériai félszigeten toborzott gyalogság adja. Hannibál nagyobb számú lovasságot alkalmazott a rómaiaknál, ezek szintén afrikai és spanyol katonák voltak. Nagyon jó harcértéket képviseltek a pun szövetséges numida könnyűlovasok és a Baleár-szigetekről toborzott parittyások is. Az elefántok, bár nagyon híresek és persze látványosak, igazából az Alpokon való átkelés alatt elpusztultak és Hannibál egyetlen itáliai csatájában nem vettek részt. Ezért én is csak kettőt alkalmazok belőlük – na meg azért is, mert a szabály (WAB) csak ennyit engedélyez.

okor_pun_sereg_28mm_libiaiak
okor_pun_sereg_28mm_numidok
okor_pun_sereg_28mm_parittyasok
okor_pun_sereg_28mm_pun_lovasok
okor_pun_sereg_28mm_pun_veteranok
okor_pun_sereg_28mm_spanyolok
okor_pun_sereg_28mm_spanyolok2
Bízom benne, hogy a cikket olvasva megszeretitek a punokat, de elsősorban a fémfigurákat. Hajrá punok, hajrá fémfigurák!!!

, ,