wargame.hu

Tankok az első világháborúból

Kedvenc frontlevelezőlapom az, amit nagyapám küldött az olasz frontról. A képen ő áll bajtársaival, s a fején a 15M acélsisak van. A képeslap hátoldalán azt kérdi testvérétől: Megismersz-e ebben a nehéz csákóban?

ww1_pancelosok_02_frontkepeslap

Hát igen. Először a nehéz csákó, aztán a nehéz szekerek, gépi erejű járművek páncélautók, tankok álltak a hadra kelt seregek szolgálatába. Aki wargame-t játszik, egyetért abban, hogy szórakoztató, amikor ez utóbbiak a játékban is megjelennek. (Jópofa, és elég valósághű, amikor lépés előtt dobni kell egy D6 kockával, s ha a játékos 1-et dob, nem sikerült bekurblizni a járművet, nem mozoghat!)

Szerencsére, ahogy a piacon egyre nagyobb a választék a korszak seregeinek figuráiban, úgy egyre több jármű, tank modelljét is be lehet szerezni. Mivel az alapsztorit, azt, hogy miért tank a tank, mindenki ismeri, nem raboljuk az időt evvel. Csapjunk a közepébe! Jöjjenek a gépi erejű óriáskonzervek!

Az Emhar cég viszonylag kis választékának jó része I. világháborús készlet. Ők gyártják a háborús tanktípusok három markáns képviselőjének modelljeit 1:72-ben. Az őstank, a brit Mark, a német A7V és a Whippet egyaránt szép, nagyon jellegzetes és jól ismert, a szakirodalomban is alaposan bemutatott tankok.

A traktor alvázra szerelt Mark I-et 1916. szeptember 15-én a somme-i fronton vetették be a britek. Becsületükre legyen mondva, ha nem is mind, de többségük elérte az ellenséges vonalakat műszaki hiba nélkül. Jó brit szokás szerint javított változatuk a Mark II, III, IV, stb. jelzéssel futott. Két alap verziója, „Apu” és „Anyu” között az volt a különbség, hogy a férfinak volt két gyorstüzelő 6 hüvelykes ágyúja, a hölgynek csak négy géppuskája. Az Antant és a balti államok egyaránt használták, de még a Szovjetunióba is jutott. Sőt, a németek a zsákmányolt Mark tankokat német felségjellel ellátva előszeretettel vetették be gyártóik ellen. (Egyébként az Airfix ősidők óta kiadja ezt a csodát.)

ww1_pancelosok_06_Mark_IV_femaleww1_pancelosok_07_Mark_IV_maleww1_pancelosok_08_Mark_IV_maleww1_pancelosok_09_Mark_IV_male

A Markok, amikor jó esetben áttörték a védelmet, túl lassú és nagy célpontok voltak. A siker kiszélesítéséhez, a peremvonal mögé mélységi betörés eléréséhez a britek hamarosan megépítették a közepes tankjukat, a Whippetet. Megvallom, ebben a tankban nekem mindig is a festése tetszett a legjobban, a fehér piros fehér csíkozás egy osztrák-magyar tengeralattjáró orrára emlékeztet.

ww1_pancelosok_16_Whippet

A német válasz, az A7V kirívóan ormótlan és ennek következtében kissé instabil, 18 fős személyzettel, egy ágyúval és hat géppuskával valóságos csodabogár volt. Két tucat se készült belőle, de mint az első német tank, bevonult a történelembe. Ráadásul a világ első páncélos csatáját ezek vívták brit Mark IV-esek ellen 1918 áprilisában. Ez persze csak nagy jóindulattal tekinthető páncélos csatának, hiszen 3-3 tank ált egymással szemben, ráadásul a briteknél a háromból kettő „Anyu” volt, azaz nem volt ágyúja (gyorsan vissza is vonultak). A németek vezértankja pedig nemes egyszerűséggel megcsúszott és felborult, amit a britek sikeres kilövésnek tekintettek. Hát, nem egy kurszki történet, az biztos. Ennek az A7V-nek bumfordi nagysága már-már a szépsége, ráadásul a festéssel csodaszéppé varázsolható. A kép bukéja a pickelhaubés német tüzértiszt a toronyban, ami így bár anakronisztikus, de emblematikus képe a Kaiser seregének.

ww1_pancelosok_03_A7Vww1_pancelosok_04_A7V

Az LW cég makettje a Russo-Balt páncélautó (rajtuk kívül a Pobeda is kiadja). A Russo-Balt a megszállt Baltikumban, Rigában működő első orosz autógyár volt, amely aztán 1915-ben áttelepült Oroszországba. Az 1917-es forradalmat követően egy új üzem is nyílt Szentpéterváron. Elmondhatjuk, hogy amint a németek a saját gyártmányok helyett a zsákmányolt angol tankokat részesítették előnyben, úgy az oroszok minden hazai erőfeszítés mellett végül az angol és francia importból tudták valamelyest feltölteni erőiket páncélautóval. A Russo Balt soha nem tudott olyan mennyiségben gyártani, amely a szükségleteknek megfelelt volna. Mégis, kiváló darab ez a makett, és nagyon jó orosz polgárháborús játékhoz is!

ww1_pancelosok_15_Russo_Baltww1_pancelosok_14_Russo_Balt

A korszak és a következő időszak legklasszikusabb példánya a Rolls-Royce páncélautó. Senkinek a polcáról sem hiányozhat, a világháború és az azt követő gyarmati korszak egyaránt széles körben bevetett járműve, még a Gandhi filmben is szerepel, bár nem a brit korona dicsőségére. Igazi szépség ez a jármű.

ww1_pancelosok_13_Rolls-Royce

Aztán itt a Ford T az RPM-től. Ez a mindenki által ismert autó minden időben és mindenhol jelen volt, 1908-tól 1927-ig gyártották a világon először futószalagon, mai szemmel is rendkívüli darabszámban. Ennek köszönhetően szinte a világ minden országában előfordult, civil változatban, és ahol kellett, ott katonai szolgálatba állítva. Tüzérségi vontatótól a katonai mentőig számtalan variánsban készült. Mentő és törzs változatát már 1912-ben tesztelte a cári orosz hadsereg is. A képen látható géppuskás változata mellet is egy orosz tiszt áll. Széles körben, az orosz polgárháborúban, a lengyel-orosz háborúban is jelen volt. Az RPM is több változatban készíti a kitet. Olyan modell, aminek helye van minden játékos polcán.

ww1_pancelosok_05_Ford_T_mg

Végül, de nem utolsó sorban a HäT Renault F 17-eseire vessünk pillantást. A tank, ami a háborúban kezdte, de a világháború után jutott a csúcsra. Hiszen az USA és Franciaország után a Kis- Antant országai, Oroszország és mások is rendszerbe állították, illetve másolták az oroszok és olaszok is. 10 különböző háborúban szolgált, legutoljára az 1948-as arab-izraeli háborúban. Összesen 26 haderő színeiben vetették be a történelem során. Fiú és lány, azaz géppuskás és ágyús változata is volt, a HäT mindkettőt megépíthetőként kínálja. S akár a HäT francia gyalogsága, akár annak eredeti elődje, az Airfix francia gyalogság kíváló első világháborús hangulatképet ad evvel a tankkal. Érdemes megnézni eredetiben, a Brüsszeli Hadimúzeumban!

ww1_pancelosok_10_Renault_F17ww1_pancelosok_11_Renault_F17ww1_pancelosok_12_Renault_F17

Hát, fiúk-lányok rajta, közeleg a százéves évforduló, egészen jó játékszabályok keringenek kézen-közön, s különösen a klubokban. Ideje nekikezdeni a seregépítésnek, fejlesztésnek. Az ólomkatona s a műanyag nem hagy özvegyeket és árvákat maga után, szerencsére a mi Nagy Háborúnk csak játék, játszva tanulás és kikapcsolódás!

ww1_pancelosok_01

, ,