wargame.hu

Teuton hadapródok

Minden középkori lovagrendben, így a német lovagrendben (teutonok) is, a szerzetes lovagok mellett hadapródok, más néven fegyverhordozók szolgáltak. A hadapródok csoportja a lovagrendekbe belépett, katonai szolgálatra alkalmas, de származásuk szerint a lovagrend teljes jogú tagjának nem tekinthető közemberekből állt.

13_sz_teuton_fegyverhordozok_08

A csatatéren külső megjelenésükben, és taktikai szerepükben is különböztek a német szerzetes lovagoktól. A regula előírása szerint világosszürke köpenyt viselhettek, rajta egy fekete T (tau) betűvel. Védő fegyverzetük általában könnyebb és egyszerűbb volt a lovagokénál. Támadó fegyvereik az öklelő kopja, egyenes kard. Lovaik nem voltak páncélozva, dísztakarót sem viseltek. A könnyebb felszerelésből adódóan a hadapródok gyorsabban és ezért rugalmasabban tudtak mozogni a csatatéren, mint a lovagok. A fő csapásmérő páncélos ék szárnyain helyezkedtek el, így fedezve a támadó lovagokat.

A mellékelt képeken 1:72-es méretarányú, műanyag figurák láthatók, a Zvezda 8016 Livonian Knights és az Italeri 6019 Teutonic Knights szettjeiből. A Zvezda készletből három, az Italeri-ből négy lovas festhető ki XIII. századi teuton hadapródnak. A Zvezda figurák nem igényelnek átalakítást, esetleg annyit, hogy a dárdát szegező kezeket elforgatva függőlegesen tartóvá alakítjuk őket, hiszen csak a legritkább esetben – közvetlenül az összecsapások előtt – tartották előre szegezve a kopjákat. Az Italeri figurák köpenyeiről és pajzsairól viszont le kell faragnunk a kereszteket és felfesteni a T betűket.

A figurák kopjáit acélhuzalból készítettekre cseréltem és az Italeri zászlói helyett papírra festettet ragasztottam. A festéshez a Model Master és Revell akrilfestékeit használtam. Néhány lovag köpenyét és pajzsát, a szürke helyett sötétzöldre festettem. Ezt a mintázatot több orosz kiadású könyvben láttam, és valószínűsíthető a használata, mivel abban az időben még a katonai egyenruha fogalma nem volt ismert. Lehet, hogy csak a T használata volt kötelező a lovagok fekete keresztje helyett.

13_sz_teuton_fegyverhordozok_01 13_sz_teuton_fegyverhordozok_02 13_sz_teuton_fegyverhordozok_03 13_sz_teuton_fegyverhordozok_04 13_sz_teuton_fegyverhordozok_05 13_sz_teuton_fegyverhordozok_06 13_sz_teuton_fegyverhordozok_07 13_sz_teuton_fegyverhordozok_09

A képeken látható figurák a Jégmezei csata című diorámánkon kétszer is hadba szálltak már a novgorodi fejedelem serege ellen.

, ,