wargame.hu

Teuton sereg, 1410

A teutonokról többnyire a fekete keresztes fehér köpenyt és a szarvakkal, szárnyakkal díszített, a XIV. században oly divatos vödörsisakot és láncinget viselő lovagok jutnak az ember eszébe. Azonban a német lovagrend katonai szervezetének, felszerelésének és létszámának csúcspontját több, mint 100 évvel később érte el.

15_sz_teuton_knights_13

Az 1400-as évek elejére a lovagokat már a korábbiaknál talán még impozánsabb látványt nyújtó gótikus páncélzat, azaz a teljes testfelületet befedő hajlított, fényes acéllemezek borították. A sisakokról eltűntek a félelmetes szarvak, helyüket díszes tollforgók váltották fel.

15_sz_teuton_army_1410

A háromszögletű pajzsokat lassan kiszorították a különböző formájú tárcsapajzsok. A támadó fegyverzet nem változott, a lovagok hosszú öklelő kopjával, csatabárddal és egyenes karddal küzdöttek. A gyalogság nagy méretű pajzsokat, pavézéket kapott.

15_sz_teuton_infantry_10

A gyalogság alkalmazásában nem történt változás, csak statikus szerep jutott nekik. Általában egy tömbben harcoltak, íjászok és számszeríjászok együtt a védelmükre szolgáló, hosszú dárdákkal felszerelt harcosokkal.
A lovagrend legnagyobb és egyben sorsdöntő ütközetét 1410-ben vívta a tannenbergi (grünwaldi) csatamezőn. A német sereg remek felszereltségét, képzettségét és jelentős létszámát jól bizonyítja, hogy a lengyelek csak a szövetséges litván haderővel együtt voltak képesek sikeresen felvenni a küzdelmet a teutonokkal szemben.
Igazi újításnak számított, hogy a csatában a teutonok jelentős számú ágyút állítottak a hadsoraik elé. Tüzérség használata nyílt ütközetben ekkor történt volna először, azonban a kedvezőtlen időjárás ezt megakadályozta.

A figurák

A csatában résztvevő teuton sereget az Oddzial Osmy 15mm-es figuráiból festettem ki. A lengyel gyártó meglepően kemény, csak köszörűvel sorjázható fémből készíti a figuráit. Szerencsére nincs sok sorja rajtuk, csak az öntőcsonkokat kellett eltávolítanom festés előtt. A lovak két félből vannak öntve. A részek jól illeszkednek, könnyen összeragaszthatók és e bontás miatt nagyon szépen látszanak a lovakat borító köpenyek alsó részei. Festésük emiatt persze sokkal nehezebb is, körülményes a lovak lába között szépen kifesteni a köpenyek belső felét. A lovas figuráik talán a legszebbek ebben a méretarányban. Részletességük az 1/72-es méretarányú figurákéval vetekszik. A szettek egyetlen hibája a kevés póz, amit a figurák anyagának keménysége miatt nem is lehet hajlítgatással orvosolni.

15_sz_teuton_knights_19

A következő képek a szürke köpenyes, lótakaró nélküli, T-t ábrázoló pajzsú hadapródokat és a teljes lovasságot mutatják be:

15_sz_teuton_knights_1215_sz_teuton_knights_15 15_sz_teuton_knights_14 15_sz_teuton_knights_16 15_sz_teuton_knights_17 15_sz_teuton_knights_19 15_sz_teuton_knights_18 15_sz_teuton_sergant_20 15_sz_teuton_sergant_22 15_sz_teuton_sergant_21

A gyalogság 3 pózban lévő számszeríjászokból és háromféle lándzsásból áll. Ezek mellé tehetjük még a parancsnoki szettben lévő gyalogos vezér figurát. Ezek is nagyon jó kidolgozottságú, élethű bábuk, Kivétel talán a térdelő lándzsás, akinek a fegyver és a pavéze is nehezen ragasztható a kezébe.
A vezér figura kardján lévő öntőcsonkok eltávolítása nagy óvatosságot igényel. Nekem sikerült kitörnöm az egyik kardpengét, de így legalább adta magát a gyalogság színesítése: a törött kard helyébe egy zászlót adtam a lovag kezébe.

15_sz_teuton_infantry_11_command

Az utolsó képsorozaton a gyalogos egységek láthatók:

15_sz_teuton_infantry_01_crossbow 15_sz_teuton_infantry_02_crossbow 15_sz_teuton_infantry_03_crossbow 15_sz_teuton_infantry_04_crossbow 15_sz_teuton_infantry_05_crossbow 15_sz_teuton_infantry_07_spearmen 15_sz_teuton_infantry_06_spearmen 15_sz_teuton_infantry_08_spearmen 15_sz_teuton_infantry_09

, ,