wargame.hu

Viking hadsereg

Ki ne hallott volna a mai Walhalla lakóiról, a félelmetes viking harcosokról? A vikingeket szállító sárkányhajók rajtaütéseiről először VIII. sz-i frank krónikák tudósítanak. Ezután még jó háromszáz évig tartották rettegésben Európa tengerparti településeit. A sok evezés és az északi zord időjárás, erős és szívós harcossá edzette őket. Amerikától Bizáncig hódítottak, pusztítottak vagy kereskedtek tengereken, de akár folyókon, szárazföldön utazva is.

vi_armyk

viking_szovegbeA vikingek a 9. században egyre nagyobb rablóhadjáratokat indítottak az európai partvidék ellen. Ez a század végére népvándorlás jellegűvé változott, sok helyen saját telepeket alapítottak (pl. Normandia, Írország). A viking elleni harc két fő okból volt nagyon nehéz. Az egyik a nagyfokú mozgékonyságuk, amit remekül megépített gyors hajóiknak köszönhettek. A másik az a körülmény, hogy az európai országok a vikingek északi hátországára hadiflották hiányában nem tudtak stratégiai csapást mérni.

A viking harcosok fő támadó fegyvere a kard volt. Természetesen használtak buzogányt, csatabárdot és íjat is. Különösen a dán íjászok voltak híresek pontosságukról. Védőfegyverük a jellegzetes kerek fapajzs, középen vasdudorral. A pajzsokat színesre festették, a fa szálirányát elrejtő mintával. Sodronyinget, fémsisakot általában viseltek. Gyakori a lábpáncél is.

berserker Jellegzetes, a harchoz való viszonyuk alapján megkülönböztetett csoportjuk az úgynevezett berserkerek. Ezek dühöngve, valószínűleg kábítószer hatása alatt törtek az ellenségre. A „berserk” szó modern, az eredeti norsk nyelven ezeket a harcosokat „Úlfhédnar”-nak, azaz farkasfejűnek hívták, nyilván a magukra borított állatbőrök miatt.

Egyes források szerint a nehézkes, kontinentális seregek ellen gyorsmozgású lovas egységeket alkalmaztak, de csatában lóról leszállva, gyalogosan harcoltak. A lendületes rohamok, a mindenáron való győzni akarás általában nagy vérveszteségeket okozott számukra. Védekezésben jellemzően dárdából és pajzsokból sündisznóállást építettek ki, amely taktikát az angolszászoknál is megtalálunk.

A figurák
1:72-es méretarányban nagyon széles a figuraválaszték. A legszebb és legautentikusabb szettet az Emhar gyártja. Az Orion viking szetje is nagyon jól használható és találhatunk benne néhány különlegesen, állatbőrökkel díszített harcost is. A Strelets-R a frankokkal együtt adott ki viking figurákat, ezek nagyon erős karakterek, berserkernek jól használhatók, bár minőségük figuránként változó. Pajzsfal építéséhez nagyon ígéretesnek tűnik a Strelets-R új, csak vikingeket tartalmazó szettje, ahol a figurák már egységesebb megjelenésűek és szép kivitelűek. A legújabb szett a Zvezdáé, amely hozza a cégtől megszokott minőséget.

Felhasznált szettek
Emhar 7205 – Viking Warriors
Strelets 004 – Vikings Against Franks
Strelets M004 – Vikings Mini box
Orion 72004 – Vikings
Zvezda 8046 – Vikings

10_sz_vikingek_01 10_sz_vikingek_02 10_sz_vikingek_03 10_sz_vikingek_04 10_sz_vikingek_05 10_sz_vikingek_06 10_sz_vikingek_07 10_sz_vikingek_08 10_sz_vikingek_09 10_sz_vikingek_10 10_sz_vikingek_11 10_sz_vikingek_12 10_sz_vikingek_13 10_sz_vikingek_14 10_sz_vikingek_15 10_sz_vikingek_16 10_sz_vikingek_17 10_sz_vikingek_18 10_sz_vikingek_19

A képeken látható viking hajók a Canon cég honlapjáról letöltött papírmodell feljavított változatai.

, ,