wargame.hu

1066-os Hastings-i csata diorámája

A Duisburgi Ólomkatonavásáron 2002 óta épül meg egy-egy jelentős csatát felelevenítő dioráma, amelyen általában ezres nagyságrendben kerülnek föl 20 mm-es műanyag és fémfigurák.

hastings_szovegbe

2006-ban az 1066-ban az Harold vezette angol csapatok és a Hódító Vilmos normannjai között Hastings mezején lezajlott csatát építettük meg. A csata a valóságban a következőképpen zajlott:

„Harold csapatait egy meredek dombra vezette fel, amelyet balról meredek lejtő, jobbról pedig mocsár védett. A 7-800 méteres arcvonal centrumában a testőrség, a szárnyakon a felkelők álltak. A normann haderő három csoportban és három vonalban állt fel. Elöl az íjászok, mögöttük a lándzsás gyalogság, hátul a lovasság. Az első normann támadásokat a védők sorra visszaverték. Az angol jobbszárny a vérszemet kapott a sorozatos visszavonulásoktól, és a dombról lenyomulva támadásba kezdett, ezt a normann lovasság véresen visszaverte.”

Forrás: Winkler, Gusztáv – A hadviselés művészete a kezdetektől a magyar államalapításig.
Tinta Kiadó, Budapest(1999). ISBN 9638562250

A dioráma a csatának ezen pillanatát jelenítni meg. A diorámánk hozzávetőlegesen tíz négyzetméterén négy és félezer, főként Revell, Strelets, Emhar és Tumblig Dice gyártmányú normann illetve angol harcos állt fel. A festett figurákat faragasztóval erősítettük csapatonként egy nagyobb darab papírra, hogy könnyebben elhelyezhetők legyenek. A hat év alatt kiforrott technika a terep elkészítésére a homokból, kávéból, borsmentateából és vasútmodellező műfűből kevert szóróanyag volt, amelyet a figurák talpának és a kartonlapoknak az eltakarására használtunk. A terepre felkerült még néhány fa és egy pár faház is, valamint egy normann tábor valamivel a lovasság háta mögé.

hastings_00 hastings_01 hastings_02 hastings_03 hastings_04 hastings_05 hastings_06 hastings_07 hastings_08 hastings_09 hastings_10 hastings_11 hastings_12 hastings_13 hastings_csapat hastings_festok hastings_latogatok hastings_latogatok2

, , , ,