wargame.hu

’48-as honvédhuszárok 15mm-ben

A szabadságharc magyar lovassága szinte csak a huszárságból állt. A kis számú nemzetőr lovasságon kívül csupán a cs. kir. hadseregben szolgált huszárezredekre támaszkodhatott a magyar hadvezetés.

A bevethető lovasság növelésére, a régi ezredek feltöltése mellett, újabb huszárezredek felállításáról döntött a kormány.

Az új egységek számozására és elnevezésére több féle ideiglenes megoldás született, majd végül a már meglévő ezredek tovább számozása mellett döntöttek. Az első új honvéd huszár egység a 13. Hunyadi ezred lett. Az ő egyenruhájuk teljesen eltért a hagyományos huszár öltözettől. A többi új ezred egyenruhája csak kisebb mértékben tért el a cs. kir. huszárokétól. A mente hosszabb lett és a sűrű sárga zsinórozás helyett ritkább vörös zsinórzatot kapott. A fegyverzet változatlan maradt, lovassági szablya, karabély és egy pár pisztoly.
A Honvéd Miniatures 4. szettjéből a 14-18. ezredek honvéd huszárjait festhetjük ki 15mm-es (M=1/100) méretarányú figurákból.

HM-1504_13

HM-1504_01

12 lovas figura van a dobozban, 3 féle pózban, közhuszár, tiszt és kürtös. Mindegyikük rohamozó testtartásban, csákóhuzatban és bő lovaglónadrágban, melynek a szára fekete bőrrel borított eltakarva a csizmát. A tiszt és a kürtös csak annyiban különbözik a legénységtől, hogy a csákóbojtjuk is védő huzatot kapott és oldalukról hiányzik a karabély. Két féle lovat kapunk a szettben, báránybőr nyeregtakaróval, sabrak (csótár) nélkül, ahogy ez általánossá vált az anyaghiány miatt.
A lovasokhoz kapunk még a szett sorozatban szokásos terepmintázatú műgyanta talpakból is 6db-ot. Ezekre 2-2 lovast rakhatunk fel egymás mellé.
A doboz tartalmaz még egy színes festési útmutatót is a figurákból kifesthető 5 féle ezred egyenruhájáról. Magán a doboz tetőn egy rohamozó 16. Károlyi huszár látható. Őket csúfolták az öreg huszárok kár-hogy-huszárnak.

HM-1504_00A figurák sorjázást nem igényelnek, a huszárok jól illeszkednek a lovakra, nem szükséges tömíteni vagy faragni a nyeregből. A lovak két féle képen rakhatók a talpakra. Az ott kialakított mélyedésekbe pontosan illeszkednek.
Én a lovasokat még festetlenül a lovakra ragasztottam, és együtt festettem ki őket. Mivel a huszárok egyenruhája az egyik legösszetettebb és részletgazdagabb viselet, a kevesebb gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom, hogy a lovas figurákat alulról fúrják meg, tegyék fogpiszkálóra és külön fessék ki a lovat, a huszárt és csak utána ragasszák a helyére pillanatragasztóval. Arra kell figyelni, hogy a ragasztott felületen ne legyen festék!
Az összeragasztott lovas figurákat megmostam, kupakra ragasztottam, majd alapozásként feketére fújtam. A lovakkal kezdtem a festést. Amiket sötétebbnek akartam, azt feketén hagytam és különböző barnával szárazecseteltem, amiket világosabbnak szántam, azokat sötétbarnára alapoztam és világos barnával szárazecseteltem. A sötétebbeknek visszafestettem feketére a sörényét és farkát majd sötétszürkével szárazecseteltem. Egy-két ló kapott fehér csíkot az orrára, és a lábszárára. A lovak szemét is érdemes kifesteni a drámaibb hatás kedvéért. Én 1-1 kis fehér foltot szoktam tenni a szemek helyére, majd abba egy kisebb fekete pöttyöt úgy, hogy csak egy kis félholdnyi fehér maradjon.
A lovasokat 3 különböző ezred színeiben festettem ki, 14. Lehel, 15. Mátyás és 16. Károlyi huszároknak. Ezeknek az ezredeknek a csákó színeit úgy határozták meg, hogy együtt a nemzeti trikolórt adják ki. A sors iróniája, hogy ezek az ezredek egyik csatában sem harcoltak mindhárman együtt.

14th_Lehel_1 14th_Lehel_2

15th_Mátyás_1

15th_Mátyás_2

16th_Károlyi_1

16th_Károlyi_2
A lovasok nadrágját egységesen sötétszürkére festettem, a Mátyás huszároknál a mentét és a dolmányt is, azonban a másik két ezrednél a mente és dolmány sötét kék lett. Ezután megfestettem a piros zsinórzatot, a piros-zöld zsinórövet, majd a szíjazatot feketére, a Lehel huszároknál fehérre. Utána a menték prémszegélyét a 15. és 16. ezrednél feketére festettem , majd sötétszürkével szárazoltam a kiemelkedő részeket. A 14. ezrednél előbb közép szürkére alapoztam és fehérrel szárazecseteltem. Legvégül a mente és dolmány kiemelkedő részeit kihúztam közép kékkel, a Mátyás huszároknál közép szürkével. A nadrágokat világos szürkével húztam ki, majd az alsó, bőrborítású részét feketére festettem.
Az arcok, kezek és fegyverek festését, a figurák talpalását a korábbi ’48-as HM szettekről szóló cikkekben leírtak szerint csináltam meg.
A szettből elkészült 6 lovassági talp, a Borúra Derű! játékszabály szerint 6 századnak felel meg, amiből 3 osztályt (svadront) állíthatunk ki.

HM-1504_02

, , ,