wargame.hu

A híd túl közel volt… Airborne Museum, Osterbeek

A 2007-es DuZi meglátogatásakor túl közel kerültünk Arnheimhez ahhoz, hogy kihagyhattuk volna az ejtőernyős múzeum és a híres közúti híd meglátogatását, melynek birtoklásáért lezajlott harcokat „A híd túl messze van” című, mára már klasszikussá vált mozifilmből ismerhetjük.

arnheim_20k

1944 őszén, szövetséges ejtőernyős csapatoknak kellett elfoglalnia és tartani a német határ melletti holland kisváros, Arnheim kulcsfontosságú közúti hídját a brit XXX. hadtest megérkeztéig. Az akció a résztvevő katonák bátor helytállásának ellenére kudarcba fulladt. E hősies küzdelem emlékére rendeztek be egy múzeumot Ostrerbeek egyik szép, régi kastélyában, amely a csata idején a britek főhadiszállásának adott helyet.

A múzeum előterében egy Sherman harckocsi és egy löveg van kiállítva, tapintható és akár megmászható formában.

arnheim_01k arnheim_02k arnheim_03k arnheim_04k

A bejárat után a nagyteremben láthatjuk a csata 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség képeit és a túlélő veteránok fotóit, eredeti felszerelési tárgyait. Ugyanitt látható egy óriási domborzatos térkép, ami felett egy videón pergő dokumentumfilm meséli el a harcok lefolyását. A filmmel összhangban a térképen felvillanó lámpasorok jelzik az egyes egységek elhelyezkedését és mozgását. A kettő együtt nagyszerűen szemlélteti a történteket, az események jól nyomon követhetők voltak még úgy is, hogy látogatásunkkor a videót éppen az általunk nem értett holland magyarázó szöveggel adták.

arnheim_05k

A többi teremben életnagyságú, egyenruhás bábukon és hihetetlenül élethű életnagyságú diorámákon ismerhetjük meg a katonák felszereléseit, elfoglalt és kiépített harcállásaikat, búvóhelyeiket. Rengeteg festmény és eredeti légifelvétel mutatja be az ejtőernyős csapatok leszállását és a városban lefolyt harcokat.

arnheim_07k arnheim_09k arnheim_12k arnheim_13k arnheim_14k arnheim_15k arnheim_16k arnheim_17k arnheim_18k

Látható még egy 1:72-es méretarányú dioráma is a hídról és a város felőli hídfőről, azt a pillanatot megörökítve, mikor a szövetséges katonák megállítják és megsemmisítik a hídon keresztülrobogó német páncélozott csapatszállító konvojt.

arnheim_10k

A múzeum ajándékboltjába is érdemes betérni, mivel reális áron kaphatók a témához kapcsolódó képeslapok, térképek, könyvek, és makettek.

A múzeumlátogatás után megnéztük magát a hidat is, ami ma már nem az egyetlen hídja a városnak, forgalma sem túl jelentős. A környező épületek sem emlékeztetnek már a régi időkre, a csatának néhány légifelvételeket tartalmazó kültéri vitrin és egy brit 25 fontos ágyú állít emléket.

arnheim_21k

,