wargame.hu

Harmincéves háborús dioráma a 24. Mosonshow-n

A 2022-es Moson Show-ra épült diorámánk a harmincéves háború időszakát jeleníti meg, hozzávetőlegesen 800 figurával, 4 négyzetméteren. A figurák Revell, Zvezda, Call To Arms, Mars és IMEX gyártmányúak, illetve saját faragásúak. A festéshez Revell és Vallejo akrilokat használtunk. A tereptárgyak és épületek kartonpapírból, fából és sztirollemezekből készültek. A készítők: Hargitai Szabolcs, Takács Krisztián és Schäfer Zsolt.


(tovább…)

1849-es orosz intervenciós sereg – gyalogság

Az 1849-ben Erdélybe bevonuló orosz intervenciós csapatok magját az V. gyalogoshadtest alkotta Alexander Nyikolajevics Lüders tábornok vezénylete alatt.


(tovább…)

Skót gyalogság a krími háborúban

A Krími-félszigeten harcoló brit csapatok üde színfoltját képezik a skót gyalogosok. Az első hadosztály egyik dandárját (a gárdacsapatok mellett) három skót zászlóalj alkotta, a 42-es (Black Watch) a 79-es (Cameron Highlanders), és a 93-as (Sutherland Highlanders) . A Strelets szettjéből a 93. ezred egy zászlóalját festettem ki, mivel a balaklavai csatában ők voltak azok, akik vonalban állva megállították a rohamozó orosz huszárokat. (tovább…)

Hadszíntér és hátország az első világháborúban – családi nap a Politikatörténeti Intézetben

2015. szeptember 19-én wargame-bemutatóval és diorámával vettünk részt a Politikatörténeti Intézet első világháborús témájú családi napján. A diorámához és a játékhoz is 1:72-es figurákat és járműveket használtunk fel.

1vh_pol_tort_int_2015_37_diorama (tovább…)

A nándorfehérvári diadal diorámája

Miután az ifjú török uralkodó, II. Mehmed 1453-ban elfoglalta Konstantinápolyt, mindenki tudta, hogy a szultán következő célja Magyarország lesz. Mehmed elsőként a nándorfehérvári várat kívánta elfoglalni, mivel ez az erősség számított „Magyarország kulcsának”. Hunyadi János, Magyarország legbefolyásosabb főura és egyben az ország legfőbb katonai vezetője, tudta, hogy önerőből nem képes megszervezni az ország védelmét, ezért külföldről kért segítséget. Annyit sikerült elérnie, hogy a pápa keresztes hadjáratot hirdetett Kapisztrán János vezetésével. A ferences szerzetesnek sikerült is mintegy harmincezer keresztest toboroznia, azonban ezek legtöbbje rosszul felszerelt jobbágy volt. (tovább…)

Törökkori magyar huszárok

Az alábbi cikkben ahhoz nyújtunk segítséget, hogy hogyan állíthatunk össze egy törökkori magyar huszárbandériumot, és ehhez mely figurák használhatóak fel, átalakítás nélkül vagy minimális átalakítással. (tovább…)

Német motorkerékpáros lövészek Észak-Afrikában

A német ipar minden igyekezete ellenére a második világháború kezdetén a hadsereg még mindig igen kis mértékben volt gépesítve. 1939 nyarán körülbelül kétmillió gépjárművével Németország a 15. helyen állt az egy főre jutó mennyiségben. Azonban az 1000 lakosonkénti 23,8-es motorkerékpár-arányával világelsőnek számított. Így a hadvezetés számára adott volt a lehetőség, hogy egy egyedülálló és különleges fegyvernemet hozzon létre. (tovább…)

A brit 8. hadsereg tüzérsége

Az alábbiakban néhány fotót közlünk a brit 8. hadsereg tüzérségi eszközeiről, amelyeket a Battlefront Miniatures gyárt a Flames Of War szabályrendszeréhez.

ww2_brit_8th_army_art_26_bofors

(tovább…)

A német Afrika-hadtest gyalogsága

Az utóbbi időben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Flames Of War nevű, második világháborús szabályrendszer, amelyet a Battlefront Miniatures adott ki a 15 mm-es figuráihoz és járműveihez. Az alábbi cikkünkben a cég által gyártott Német Afrika-hadtestet – pontosabban annak gyalogos egységeit – mutatjuk be.

ww2_dak_14_para

(tovább…)

Pápa ostroma, 1597

papa_ostroma_1596_erod_szovegbeMiután végre elkészültem az első tercióval Tilly seregéből, és kifestettem egy dobozzal a Zvezda török lovasaiból, úgy gondoltuk, ideje csatába vinni őket. Hogy ne maradjunk azonban mindenféle történelmi háttér nélkül, a csatát Pápa 1597-es ostromához kötöttük, amikor egyesült keresztény sereg vonult a török ellen. (tovább…)