wargame.hu

Reneszánsz kori török sereg

Ez egy reneszánsz kori török sereg, így aztán Mátyás király (aki igazságos és méltán népszerű) hadával és az ezt követő korszak hadaival (akár szárnyas huszárokkal is) bátran megütköztethető. A figurákat a The Assault Group nevű gyártótól vettem (mert ezek voltak a legszebbek).


(tovább…)

Hunyadi János serege

Hunyadi János a középkori Magyarország legnagyobb hadvezére, erdélyi vajdaként, majd az ország kormányzójaként óriási hatalmat összpontosított kezében. Ezt teljes mértékben az ország védelmének megerősítésére, a hadsereg erejének növelésére használta. (tovább…)

Napóleon gárda-hadserege

A francia gárda-hadsereg a nagy hadsereg kisebb, elit másolata. A cikkben a Perry Miniatures 28 mm-es fém figuráiból megépített egységeket mutatjuk be. (tovább…)

Napóleon svájci gyalogsága

Hogy kerülnek svájciak Napóleon francia seregébe? 1799-ben volt a második zürichi csa­ta, amikor is Massena tábornok (a későbbi marsall) megverte a Szuvorov vezette orosz sereget. Ettól kezdve svájc francia érdekvédelmi területté vált. Ahogy a többi hasonló státuszú területről, így ezután Svájcból is elkzedtek toborozni katonákat a francia hadseregbe. (tovább…)

Orosz hadsereg a Hétéves háborúban

Az alábbi cikkben a hétéves háború orosz hadseregének 28mm-es figurákból összeállított változatát mutatom be. (tovább…)

Napóleoni osztrák sereg

A napóleoni osztrák seregem Front Rank 28 mm-es fémfiguráiból áll. Az egyenruhákat az Osprey kiadványaiban tanulmányoztam, de nagyon sok internetes oldalon is megtalálhatóak. (tovább…)

La Grande Armée

napoleon_francia_sereg_06 (tovább…)

Francia lovasság a napóleoni háborúk korából

A 28mm-es francia seregemhez szükséges figurákat a Perry Miniatures-től szereztem be. Régebben csak fémfigurákat, újabban fröccsöntött műanyag figurákat is készítenek.

A sokféle napóleoni szabály közül az utóbbi időben a Foundry „Napoleon” szabálya szerint játszottunk többször is. A szabály alapján a gyalogos egységek 24, a nehézlovasok 16, a könnyűlovasok pedig 12 figurából állnak. Ezt egészíti ki a tüzérség és a parancsnokok. Az alábbiakban a francia seregem lovasságát mutatom be. (tovább…)

X. sz-i frank lovasság, 2. rész

A De sagittis… című diorámánk elkészítéséhez nagyszámú lenyilazott frank lovasra volt szükség, hogy megjeleníthessük a frankoknak a kalandozó magyar sereggel folytatott egyenlőtlen küzdelmét. A Strelets Carolingian Cavalry szettjének igen különleges pózokban lévő lovai tökéletesek voltak lelőtt, haláltusájukat vívó, sebzett lovak elkészítésére. (tovább…)

Pun hadsereg

Az egész úgy kezdődött, hogy a 80-as évek első felében szert tettem két doboz Airfix figurára. Napoleoni francia és brit gyalogság volt. Ezek voltak talán a leggagyibb figurák, amikkel életemben találkoztam, de akkor nagyon boldog voltam velük.Aztán szép lassan begyűjtöttem az összes elérhető napoleoni és 2. világháborús figurát 1:72-ben. Nagyon sokat kifestettem közülük, aztán szépen visszatettem a dobozába és nem történt velük semmi. (tovább…)